Cred că aveți scris negru pe alb ce s-a scris în PNRR ca reformă fiscală. Sunt unele elemente care vin din mediul economic ca solicitări, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, într-o conferință de presă.

Adrian CaciuFoto: Hotnews

„Le vom lua în analiză. Nu sunt adeptul taxelor noi. Eu consider în continuare, poate pe unii deranjez, pe alții surprind, că regimul fiscal din România trebuie așezat și ajustat cu zona de economie informală care este din punctul meu de vedere prea relaxat privită poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă la rândul lor excedent”, a mai afirmat el.

Orice ajustare de genul ăsta, spune Câciu, trebuie făcută la solicitarea, până la urmă, și a mediului de afaceri și în directă proporționalitate sau cu interesul statal sau socio-economic.

„Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetățeanul, trebuie să încurajeze cetățeanul să aibă productivitate”, a mai spus Câciu.

România a făcut, de multe ori, reforme pe hârtie şi, poate în trecut, a făcut stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou, a spus Câciu, conform Agerpres.

"Statul român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi-a asumat o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil, că până acum în spaţiul public acest lucru nu a fost auzit sau prezentat. Am văzut în ultimele zile o întreagă dezbatere, fapt care mi-a dat dreptate şi mi-a justificat iniţierea dezbaterii, pentru că, într-adevăr, există preocupare din partea mediului economic şi mai ales a cetăţenilor cu privire la regimul fiscal. De aceea, pentru a duce mai departe această reformă am invitat mediul economic", a spus el.

  • De fapt, nu este un lucru nou pe care îl anunţ, l-am anunţat de la preluarea mandatului că vom face un parteneriat real cu mediul economic şi social din România să participe împreună cu Ministerul de Finanţe şi instituţiile financiare internaţionale în cadrul unui pact fiscal pe care trebuie să-l formalizăm la o analiză asupra regimului fiscal din mai multe perspective.
  • Pe componentele pe care le avem angajate prin PNRR, dar şi pe componentele structurale pe care ar trebui să le revizuim din perspectiva fenomenelor cu care ne confruntăm nu numai noi ca stat, nu numai mediul economic, dar şi cetăţenii, respectiv evaziune fiscală şi economie informală. Ca să fiu foarte clar: fundamentările, studiile şi elementele de dezbatere vor fi create împreună cu mediul socio-economic din România

În opinia sa, propunerile care se discută cu mediul de afaceri merg către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale.

"Pe masă se vor afla o serie de elemente cu care deja dânşii au venit. Propunerile se duc către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale, adică ajustarea cu economia informală care, într-adevăr, creează probleme celor care sunt bun platnici. Analiza care se va face împreună va duce la o serie de soluţii", a precizat Câciu.

  • Acele soluţii le vom dezbate larg. De ce este nevoie de parteneriat? Pentru că România, probabil de multe ori, a făcut reforme pe hârtii. Poate în trecut a făcut şi stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou.
  • Eu consider că o politică publică nu poate avea succes fără a fi adresată şi discutată cu beneficiarul politicii publice. Din perspectiva a ceea ce se numeşte reconversie economică, în sensul creşterii valorii adăugate, stimulării producţiei şi procesării, stimulării înaltei tehnologii, a zonei de tranziţie digitală şi mai ales de economie verde şi prietenoasă cu mediu.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Câciu a spus că va fi modificat Codul fiscal de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toți actorii implicați, respectiv mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale.

Pe zona de taxare a proprietăților, posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulți bani. De asemenea, și cei care au mai mult de două mașini. În cadrul discuției am abordat taxarea bacșișului, zahărului, pragul la micro, introducerea impozitului progresiv, schimbările posibile de la IT și construcții, simplificareaDeclarației uniceși reactivarea facilității de1.500 lei pentru creșă sau grădiniță.