​ Am făcut un calcul aproximativ pentru cum se formează prețul benzinei la pompă. Precizare: calculul este aproximativ, de obicei barilul de acum 7 - 14 zile este relevant pentru momentul actual; în România se folosește reperul Brent sau cel Ural, dar sunt apropiate acum ca preț de WTI, deci e ok oricare l-am găsi în surse online, explică Cristian Tudorescu, co-fondator al Business Insights și Investor Club

Carburanti - pompa benzinarieFoto: DreamsTime

Mai știm că rețelele de benzinării au anumite intervale de preț și mai diferă și prețurile între rețele, de aceea am lasat și un interval alăturat.

Calcul:

  • 1 baril de țitei acum o săptămâna era cam 105 USD . Acesta se transformă în 159 litri de benzină (asta e conversia standard utilizată), ceea ce înseamnă 0.66 USD/litrul de benzină, sau 2.97 RON / litru. Asta e doar partea de aducere a barilului în rafinărie.
  • rafinarea și distribuția efectivă în benzinării necesită un adaos peste costul de mai sus. L-am estimat la 50% adaugat peste costul anterior (în realitate poate fi și 40% - poate fi și mai mult de 50%, am dedus orientativ, din documentele publice ale unora dintre companiile de la noi; la rigoare, acest procent nu e proportional cu barilul, ci e fix+variabil, dar pentru a nu complica si mai mult calculul, l-am păstrat așa). Asta ănseamnă încă 1.49 RON/ litru.
  • Până aici, PREȚUL care ține doar de petroliști ar fi 4.46 RON/litru
  • Urmează acciza/litrul de benzină. Anul acesta este 1892 RON / 1.000 litri , adică 1.89 RON/litru
  • La toate cele de mai sus se aplică TVA (deci, înmulțim cu 1.19)
  • În final, prețul la pompă este aproximativ 7.56 RON /litru, sau să zicem 7.4 - 7.6 RON.

Formula este de tipul:

[ (Cotație baril / 159 x 4.5) x 1.5 + 1.89 RON] x 1.19 = Preț la pompă litrul de benzină 95.

La un baril de 125 USD, prețul la pompă ar deveni cam 8.5 RON/litru.

Ca prețul la pompă să ajungă la cel puțin 10 lei, ar însemna ca barilul de petrol să fie cam 160 USD.

Sursă foto: DreamsTime.com