În perioada următoare Guvernul o să vină cu un mix de măsuri care să sprijine populația și cetățenii în aceste vremuri tulburi. Cel puțin asta spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care refuză să dea detalii de orice fel, ba chiar vrea să fie lăsat în pace cu întrebările pe temă deoarece se grăbește la o întâlnire cu IMM-urile „care chiar așteaptă niște răspunsuri concrete”.

Ministrul Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

Deci... restul... de ce să știm?

El îndeamnă cetățenii la calm și la încredere, spune că „panica nu face bine nimănui”, dar nu calmează arătând ce s-a pregătit. Ce conține, mai exact, „mixul de măsuri”?

Câciu a ieșit la finalul ședinței de Guvern, iar una dintre întrebări a fost legată de angajații companiilor cu acționariat rusesc, care nu-și pot lua salariile din cauza măsurilor luate împotriva acelor companii.

„Sancțiunile decise la nivel european se aplică așa cum au fost decise. Referitor la combaterea efectelor care pot apărea asupra salariaților, Guvernul va veni cu un mix de măsuri în perioada imediat următoare. Nu este vorba numai de efectele generate de aplicarea sancțiunilor, ci și efectele economice asupra companiilor care în lanț, în orizontală, pot fi afectate de aplicarea sancțiunilor”, spune el.

Mixul de măsuri cu care Guvernul va veni, afirmă Câciu, va privi atât zona de energie, zona de combustibil, dar și zona de alimente sau alte produse și bunuri care pot fi afectate sau sunt afectate de întreruperi la lanțul de aprovizionare generate în Europa: România nu are o problemă din perspectiva aceasta.

Jurnaliștii l-au tot întrebat despre ce conține acel mix, dar el pur și simplu nu a vrut să răspundă.

„Nu voi comenta un tip de măsură sau alta. Guvernul va venit cu un mix de măsuri care va proteja economia și cetățenii României. Vă asigur de acest lucru”, spunea Câciu.

Când va veni Guvernul cu mixul de măsuri? Timpul e relativ

Bineînțeles nici nu știm când va veni acest mix. Prima data că a zis că în perioada imediat următoare, apoi „cât de curând”, apoi „săptămânile următoare” și pe urmă: „cred că într-o săptămână acest mix de măsuri va fi public”.

Asta în decurs de câteva minute, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

Ba mai mult, a spus că se grăbește la o întâlnire cu IMM-urile „care chiar așteaptă niște răspunsuri concrete”.

În același timp, el îndeamnă cetățenii României la calm și la încredere.

„Panica nu face bine nimănui. Nici individului, nici societății. Nu este cazul să ne panicăm. România este o țară stabilă din perspectiva stocurilor, securității și mai ales financiară”, a spus el.