Este încă prea devreme să estimăm impactul războiului asupra economiei europene. Este clar că acea creștere economică de 4% pe care am prognozat-o în ianuarie, fiind de 4,2% pentru România, va trebui să fie revizuită în jos, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cât de mult? Depinde de evoluția războiului și de răspunsul politicii noastre comune. Trebuie să ne asigurăm că recuperarea nu este întârziată și că această criză nu va crește dezacordurile în UE”, a spus el.

Analiștii CFA România au revizuit în jos estimările de creștere economică, de la 4,3%, la 3,5%, conform datelor transmise marți.

Și în ceea ce privește inflația sunt modificări, dacă în ianuarie vedeau un procent de 6,32%, pentru orizontul de 12 luni, în februarie au așteptări în creștere la 7,28%.

Așa cum a scris HotNews.ro de luni, economiștii au revenit asupra estimărilor de creștere economică. Toți își refac calculele în scădere.

Revenind la datele CFA România, Adrian Codirlașu, vicepreședinte al asociației, spune că pe fondul razboiului declansat de Rusia in Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociatiei CFA Romania a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă.

  • De asemenea si anticipațiile de crestere economică s-au redus cu aproape un punct procentual față de exercițiul anterior.
  • În ceea ce priveste evolutia ratelor de dobândă, participanții la sondajul CFA anticipează o majorare a ratei de dobândă de catre Banca Națională de cel putin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni față de nivelul actual.
  • În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.

„Este de remarcat reducerea ponderii participanților la sondaj care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orase vor crește în urmatoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%”, conform CFA.

Alte estimări:

Petrolul Brent pentru orizontul de 12 luni: 95 de dolari/baril

Prețul aurului: 1947 dolari/uncie

Bitcoin – 40.178 dolari