Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de 367,3 milioane lei de pe piața secundară, în luna martie. Nu mai cumpărase din aprilie 2021.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Reamintim că BNR a decis să facă asta din 2020, an în care a achiziționat în valoare totală de peste 5,2 miliarde lei.

În 2021 nu a cumpărat titluri de stat decât în martie și aprilie, suma cumulată fiind de 247,4 milioane lei.

În martie 2020, ca răspuns la pandemie, BNR a anunțat că a decis „cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public”.

În 18 iunie 2020, Guvernatorul Mugur Isărescu spunea într-o declarație de presă că opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale.

Această abordare, spunea Guvernatorul atunci, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului - realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.