Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online.

CurierFoto: DreamsTime

De când intră în vigoare: Dan Cărbunaru nu prea cunoaște legislația

Purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru pare că nu cunoaște legislația din România, pe care ca oficial guvernamental ar fi trebuit să o știe.

El a precizat că nu au apărut modificări pe acest proiect (referitor la firmele de curierat).

Când a fost întrebat de când intră în vigoare, a spus că: “După publicarea în Monitorul oficial și conform termenului de aplicare introdusă în Ordonanță (…) fie că ne referim la această reglementare în zona comerțului electronic, intrarea în vigoare se va face la data specificată în Ordonanță”.

Dacă ar fi cunoscut Legea 24/2000 și proiectul adoptat de Guvern, atunci ar fi știut să spună că: ordonanțele de urgență intră în vigoare la data publicării în Monitorul oficial, dacă nu este prevăzută o altă dată.

Așadar, pentru că nu au apărut modificări, după cum a spus el, înseamnă că se va aplica de la data publicării, dar... cum se va aplica?

Rămâne de văzut, deoarece nu există o procedură. Potrivit lui Cărbunaru, asta urmează: "normele de aplicare vor detalia procedura și ministerele de linie o să vă poată furniza toate detaliile respective".

Deși în Nota de fundamentare se spune că obiectivul propunerii legislative este acela de a avea date care sunt necesare pentru identificarea beneficiarilor veniturilor provenite din tranzacții pentru care nu s-au achitat taxele și impozitele datorate la stat, actul prevede că firmele de curierat trebuie să colecteze și să trimită date precum nume și prenume, adresa de expediție și valoarea bunului livrat.

Întrebat dacă nu ar fi abuzivă această colectare a datelor din partea firmelor de curierat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că proiectul de act normativ adoptat are toate avizele necesare, inclusiv de la Autoritatea pentru protecția Datelor Personale (ANSPDCP).

Ce informații vor fi transmise

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare a expeditorului;
  • numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • adresele de expediție respectiv livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

Furnizarea informaţiilor se face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Sursă foto: DreamStime.com