​„ E momentul ca Guvernul să-și dea seama că petrecerea din bani publici trebuia să termine mai repede. Suntem o țară în dezvoltare, e normal ca Guvernul să cheltuiască. Încă ne trebuie infrastructură, chiar dacă au trecut 30 de ani de când am început tranziția. Sigur că e nevoie de canalizare, de drumuri județene, de poduri. Dar alocarea de sume generoase pentru proiecte în mare parte dubioase nu are sens – se plantează prea multe panseluțe și se fac prea multe revopsiri de copaci”, spune Dan Bucșa, economistul șef al Unicredit pentru Europa Centrală și de Est, într-o discuție cu Andreea Roșca.

Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AGFoto: Hotnews

Ce mai spune Bucșa despre economia României și perspectiva ei pe termen scurt

  • Colectarea mai bună a taxelor nu convine politicienilor. Polonezii au îmbunătățit colectarea taxelor prin mai multe metode: au rupt legătura dintre firme și politicieni (firmele care sponsorizau partidele politice s-au trezit cu controlul fiscal, deși cutuma era că vor fi lăsate în pace); s-au aplecat asupra magazinelor mici de la țară, unde era marea pierdere de TVA – o măsură nepopulară, dar pe care au luat-o spunând: ok, dacă nu colectăm de acolo, cineva trebuie să plătească diferența; și au redus evaziunea fiscală la graniță.
  • O chestie pe care n-am menționat-o, pe care a făcut-o Polonia, a fost reducerea evaziunii fiscale la graniță. Adică controale vamale adevărate. Unul din motivele pentru care nu intrăm în Schengen ăsta este. Și polonezii mi-au zis-o foarte clar, am zis-o și eu în presa din România, dar nu cred că a penetrat. Polonezii mi-au zis gata, singura graniță poroasă pe care Uniunea Europeană o are în Est până la Marea Neagră e România. Toată lumea știe asta.
  • Ne împrumutăm cel mai scump din UE în mare parte din cauza primei de risc – suntem considerată o țară mai riscantă, plătim mai mult. Dacă România nu reușește să își reducă deficitul bugetar, prima de risc va continua să crească. Cu cât avem o datorie publică mai mare, adică efortul nostru viitor de a plăti împrumuturi este mai mare, cu atât vom plăti și mai mult acum. În plus, cu cât statul se împrumută mai scump, cu atât și sectorul privat se va împrumuta mai scump.
  • Bursa românească are un rulaj zilnic similar cu cât se face în alte părți pe piața valutară în 20 de minute. Iar Vietnamul are rulaj zilnic mai mare decât toate piețele noastre bursiere din regiune împreună. Bursele din regiunea noastră sunt foarte mici și extrem de lichide. Soluția ar fi să lăsăm la o parte naționalismul și să facem o singură piață regională – le unim pe toate, vom avea mai mulți campioni regionali și vom putea să atragem mai mulți bani.
  • Dolarul va rămâne moneda dominantă. Statele Unite sunt încă destinație preferată pentru investiții și destinație ”de siguranță” pentru capital și, pe de altă parte, consumatorul de ultimă instanță al planetei. Niciun alt stat nu-și permite deficitele enorme ale Americii, care sunt prețul plătit pentru această poziție și pentru o monedă puternică. Deci nu există alternativă la dolar.
  • S-ar putea să trăim în acest moment sfârșitul globalizării. E posibil să fim martorii ruperii economiei mondiale în două sau trei bucăți: bucata vestică, formată în jurul NATO; bucata formată în jurul Chinei – alături de Rusia și alte țări partenere; și poate, din nou, un fel de mișcare de nealiniere, cum exista când lumea era bipolară, în care țări ca India, de exemplu, vor încerca să tranzacționeze cu ambele blocuri fără să-și aleagă unul din ele – sau poate vor fi forțate politic să-și aleagă unul din ele.
  • Ar trebui să avem o gândire pe termen ceva mai lung a ceea ce înseamnă cheltuielile unei familii. Pentru cei care pot să-și facă economii, este momentul să-și facă economii pentru cheltuieli neprevăzute. Este momentul să se gândească de două ori înainte de a se împrumuta, chiar dacă sunt pe punctul de a-și cumpăra casa pe care și-o doresc de foarte mult timp, să se gândească dacă își permit o rată dublă față de ce au în acest moment. Și, cu siguranță, să nu renunțe la lucrurile care le fac plăcere. Pentru că trebuie să rămânem, cum se zice la noi, sănătoși la cap. Să ieși cu prietenii, să mergi în vacanță… Poate nu cheltuiești la fel de mult, poate nu schimbi televizorul anul ăsta, poate mai lași mașina acasă și mergi cu bicicleta și nu mai cheltuiești la fel de mult

Citește aici discuția cu Dan Bușa- partea a doua, sau aici, prima parte