După ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu vorbea de un "un ceai de tei", în privința inflației, un consilier al său, Cristian Păunescu, a recomandat celor care economisesc, în glumă, ca "80% să bei și să mânânci și ce-o fi, o fi, vom vedea".

Cristian PaunescuFoto: Captura YouTube

"În clipe de inflație, cum este acum, ce face un cetățean avizat? Caută să-și protejeze economiile. Cum? La o inflație de 14%, la bancă îți dă 3%, deci 10% pierzi", a declarat Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a reamintit că Ministerul Finanțelor, acum câteva zile, a lansat emisiunea Fidelis: "Pentru un an îți dă 7,2%. Inflația e 14%. La 3 ani îți dă 7,8%. Nu știi care va fi inflația. Ai avantajul că e total garantată de stat această emisiune și nici nu plătești impozit pe profitul pe care-l încasezi”.

“Ce poți să mai faci?”, se întreabă el, dând câteva idei:

  • „Să joci la Bursa de Valori cu riscurile aferente jocului de bursă”
  • „Să cumperi aur. Aur pe care băncile comerciale îl cumpără și ele din Elveția și îți vând lingouri de 100 de grame. Ce faci cu ele? Le ții în speranța că se va liniști viața, aurul va avea alt preț. Toți în momentele astea ați văzut că prețul aurului crește, însă unde ții longourile de aur? Acasă e puțin probabil. Intră atâția sosiți din penitenciare care fac controale. Unde să-l duci? Să-l ascunzi în pământ să te vadă vecinii? Atunci banca îți propune: Ai cumpărat lingourile, le ții tot la mine. Îți fac casetă de valori.

Când de uiți la prețul lunar, vezi că aproape ți se termină câștigul pe care-l estimai”.

  • “Unii cu pregătire artistică superioară fac investiții în bunuri de artă. Văd care e cotația artiștilor. De exemplu, dacă-l cumpărai pe Ghenea (a vrut să spună Adrian Ghenie n.r.) la început, dădeai lovitura. Acum vinde cu 50 de milioane o piesă”.
  • Cumperi terenuri sau case.

Astea sunt modalitățile.

“Cea mai bună e să o dai în consum. 80% bei, mănânci și ce-o fi, o fi, vom vedea, dar ai măcar speranțe”, a spus el în glumă, spunând că discuția e neoficială, deși era LIVE pe Youtube.

  • “Cumperi valută, dar ați văzut că le-a dat BNR o lovitură. Toți se bucurau că vor sări dolarul și euro la peste 5 – 5,5. Când colo, Banca a coborât și a reușit. Vă dați seama ce înseamnă prăbușirea cursului de schimb în condițiile măririi exagerate a prețului la electricitate, combustibililor? Dacă și cursul se duce, atunci țăranii în piață ați văzut ce spun: "Domnule, a crescut euro". Nu are o legătură directă, dar au deja explicații.”