Controalele masive ale ANAF la persoane fizice continuă, un ordin în acest sens fiind publicat în Monitorul Oficial. Prin acesta, se extinde competența de efectuare a verificării situației fiscale personale și la structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

ANAFFoto: Hotnews

HotNews.ro scris despre acest document și când era în dezbatere publică. Ei bine, acum se va aplica.

ANAF a făcut o analiză pe 20 de milioane de CNP-uri (nu sunt incluși copii) pe o perioadă de câțiva ani (2020 și 2021 nu sunt încă finalizate). Numărul CNP-urilor este mai mare decât populația datorită perioadei, iar potrivit președintelui ANAF Lucian Heiuș: Unii au ieșit, alții au intrat. E o analiză mai vastă.

561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro.

ANAF va merge de sus în jus, adică de la persoana pe care o suspectează că are mai mulți bani. Șeful ANAF spunea că sumele provenite și care se găsesc acolo, în marea majoritate sunt pe marea evaziune fiscală.

„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, spunea Heiuș.

Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu.

Se vor folosi inclusiv rețelele de socializare.

De precizat că ANAF verifică și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor prin Binance, Kucoin, Maiar.

Pentru mai multe detalii citește:Cum se vor desfășura controalele ANAF la persoane fizice din iulie