Aprecierea puternică a dolarului în ultimele luni a șters miliarde de dolari din vânzările companiilor americane, provocând îngrijorări de cealaltă parte a Atlanticului, relatează Financial Times și Barrons.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe lista companiilor care au înregistrat scăderi ale veniturilor de ordinul milioanelor sau chiar miliardelor de dolari după ce moneda națională a SUA s-a apreciat luna aceasta la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani se află IBM, Johnson & Johnson, Philip Morris și Netflix.

Experții se așteaptă ca lista să crească semnificativ după ce giganții tech precum Apple sau Microsoft - care obțin o parte semnificativă a veniturilor lor în afara Statelor Unite - își vor publica rapoartele financiare trimestriale în următoarele zile.

Datele legate de economia americană semnalează deja o reducere a activității în contextul în care inflația din țară a redus puterea de cumpărare a americanilor.

Un dolar puternic este în același timp o binecuvântare și un blestem. Pe de-o parte, el îi avantajează pe consumatorii și companiile americane ce fac importuri. Însă aprecierea monedei înseamnă de asemenea că veniturile înregistrate în străinătate de o companie multinațională se reduc în momentul în care acestea sunt convertite în dolari.

Dolarul a ajuns la paritate cu euro în luna iulie

„Chiar dacă ascensiunea dolarului se va opri aici, această apreciere pe care am văzut-o în ultimele 12 luni ar fi suficientă pentru a provoca deteriorări suplimentare ale estimărilor privind veniturile”, afirmă Max Kettner, un strateg de la banca de investiții HSBC.

Întărirea dolarului a fost încurajată și de decizia Fed de a majora rapid dobânzile de referință pentru a încerca să țină sub control inflația ce în luna iunie a ajuns la maximul ultimilor 40 de ani în SUA.

Este așteptat ca Fed să anunțe o nouă majorare săptămâna aceasta, dobânzile de referință urmând să ajungă semnificativ mai mari în SUA comparativ cu Europa sau Japonia.

Banca Centrală Europeană a anunțat la rândul ei joia trecută că majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de un deceniu din cauza inflației ridicate, marcând astfel un punct de cotitură major după o lungă perioadă de relaxare monetară în zona euro.

Dolarul a ajuns la paritate cu euro în data de 12 iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani.