Senatul din SUA a aprobat zilele trecute Legea de reducere a inflației 2022, prin care companiile mari sunt taxate, Fiscul este întărit, iar persoanele cu venituri mici primesc ajutor în privința cheltuielilor legate de sănătate (vezi mai multe detalii ceva mai jos).

InflatieFoto: DreamsTime

Dacă ne uităm, prin comparație, la ce a făcut România (prin OG 16/2022), observăm că a supra-taxat pe cei cu venituri mici care lucrează part-time (mulți și-au pierdut contractele, lucru confirmat de datele ITM), a crescut accizele la alcool și țigări, în unele domenii (agricultură, industria alimentară și construcții) salariile angajaților sunt legate de cifra de afaceri a anului în curs, ceea ce înseamnă că în multe cazuri la același brut vor lua ba salariile de până acum, ba mai puțin (în funcție de ceea ce face compania).

De anul viitor impactul va fi mai mare, în România, deoarece urmează o nouă serie de majorări: mai crește încă o dată acciza la alcool, crește TVA la băuturile care conțin zahăr la 19%, crește TVA în Horeca la 9% (în plus nu vor mai avea impozit specific: deci trec pe micro sau profit), noi plafoane la PFA (care pot duce la creșteri de prețuri pe zona prestării serviciilor), se schimbă filosofia de microîntreprindere, care în multe cazuri poate însemna costuri mai mari (cu impact pe care, cel mai probabil, în vom vedea în prețuri).

Ce prevede Legea de reducere a inflației din SUA

Reduce costurile cu energia, crește producția curată și reduce emisiile de carbon cu aproximativ 40% până în 2030.

Permite Medicare să negocieze prețurile medicamentelor și să limiteze costurile de buzunar la 2.000 dolari/an. (Medicare este un program de asigurare federal pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cei cu anumite afecțiuni de sănătate). Milioane de persoane vor economisi circa 1.000 dolari.

Reduce primele de îngrijire medicală (Affordable Care Act) pentru milioane de americani. Îngrijirea sănătății va fi mai accesibilă pentru 10 milioane de oameni, prin extinderea subvențiilor până în 2025, economisind, în medie, 700 dolari/an din prime. (Site-ul Casei albe vorbește despre 800 dolari)

Corporațiile care obțin venituri de cel puțin 1 miliard dolari vor avea o cotă de impozitare de 15%. Răscumpărarea de acțiuni de către corporații vor avea o acciză de 1% (de răscumpărări ar fi beneficiat acționarii și directorii bogați). Din taxa minimă de 15% pe corporații autoritățile vor să încaseze 313 miliarde dolari.

Nu există taxe noi pentru familiile care câștigă 400.000 dolari sau mai puțin și nici pentru întreprinderile mici.

Se închid lacunele fiscale și se vor investi 80 miliarde dolari în Fisc în următorii 10 ani pentru ca acesta să devină mai puternic.

Legea de reducere a inflației include o propunere de plafon lunar de 35 dolari pentru insulină, ceea ce reprezintă un ajutor mare mai ales pentru vârstnicii care au probleme cu banii.

Legea de reducere a inflației va face un pas istoric în reducerea deficitului pentru a combate inflația, va investi în producția de energie și industrială și va reduce emisiile cu aproximativ 40% până în 2030.

Prin acest program, în 2022 vor fi investiți aproximativ 300 miliarde dolari în reducerea deficitului și 369 miliarde dolari în programe de securitate energetică și schimbări climatice în următorii 10 ani.

Surse:

Site-ul democraților din Senatul SUA

Casa Albă

Forbes

The Hill

Sursă foto: DreamStime.com