Noua rectificare bugetară pe 2022 ridică câteva semne de întrebare în privința creșterii deficitului, dacă ne uităm atât pe nota de fundamentare, pe cifrele Ministerului, precum și declarațiile făcute de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la începutul ședinței de Guvern de joi în care va fi adoptată.

Adrian CaciuFoto: Guvern, Facebook

În primul rând, când ne uităm pe nota de fundamentare, atât pe cea inițială, cât și a doua variantă, vedem că este menționată o creștere a deficitului bugetar cu 2,649 miliarde lei.

Pe de altă parte, dacă facem un calcul cu cifra din bugetul pe 2022 și suma la care crește în urma rectificării, observăm că este vorba despre 3,17 miliarde lei.

Această a doua cifră este confirmată chiar de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, prin declarația făcută la Guvern la începutul ședinței de joi: „Deficitul bugetului general consolidat se menține ca procent din PIB la același nivel ca procentul inițial, respectiv 5,84% din PIB. Ca valoare nominală crește de la 76,9 miliarde lei, la 80,1 miliarde lei”.

Așadar, ceea ce scrie în nota de fundamentare de pe site-ul Ministerului Finanțelor și în cea nouă (publicată ieri) de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului este greșit.

Tot la începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a spus că rectificarea este pozitivă.

Ei bine, oricine poate să facă o rectificare pozitivă dacă mărește deficitul (în cazul de față vorbim, de fapt, de o creștere cu peste 3 miliarde lei).

În rest, cifrele pe principalele instituții sunt cele noi prezentate de HotNews.ro miercuri seara (aveți un link mai sus pe cuvintele: rectificare bugetară)

UPDATE: După ședința de Guvern, Adrian Câciu a precizat cifra de peste 3 miliarde lei.