Tehnologia nu înlocuiește resursa umană în ritmul preconizat astfel încât să ducă la creșterea șomajului, scrie Radu Crăciun pe blogul personal. Apoi, suntem martorii unei accelerări a deglobalizării produsa de tensiunile geopolitice aduse de războiul din Ucraina și creșterea până la un nivel fără precedent a tensiunilor geopolitice dintre China și SUA.

Radu CraciunFoto: BCR Pensii

Aceste evoluții au dus la dispariția totala (în Rusia) sau parțială (în China) a oportunităților pe care Capitalul le avea în două dintre cele mai mari țări ale lumii. Iar dacă pandemia reclama o deglobalizare prin eliminarea dependenței de un lanț de furnizare (supply chain) prin introducerea altora în paralel, segmentarea geopolitică și economică în curs impune dispariția totală a anumitor lanțuri de furnizare pentru a fi înlocuite cu altele, în zone aflate în același bloc geopolitic.

Astfel de evoluții fac ca cererea pentru forță de muncă în țările din blocul Atlantic să fie în creștere. Cifrele ne arată tensiunile existente pe piața muncii atât în SUA cât și în UE precum și o vânătoare intensă de talente în toate sectoarele economice. Dintr-o dată, puterea Muncii nu a mai fost dată doar de dreptul de a stabili pe cine este dispusă să voteze, ci și dreptul de a alege pentru cine este dispusă să lucreze.

Reprezentativă în acest sens este mișcarea “Marea demisie” (Great Resignation) prin care, în SUA, a fost atins la sfârșitul anului 2021 un record al celor care au decis să își părăsească locul de muncă. Așa cum studiile au arătat, majoritatea s-au reangajat apoi în companii ce le ofereau condiții superioare de muncă (salarii, avans profesional, beneficii, echilibru munca-viață).

Citește articolul și comentează pe blogul lui Radu Crăciun