Începând cu data de 1 ianuarie 2023 se diminuează plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoane fizice, respectiv de la 700.000 lei la 600.000 lei, exclusiv TVA, concomitent cu limitarea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Această modificare a Codului fiscal a fost introdusă prin Ordonanța 16/2022 (cea a creșterilor de taxe).

În același timp, în România există un Registru al achizițiilor de locuințe cu cotă redusă de TVA introdusă prin Ordonanța trenuleț (OUG 130/2021) de anul trecut.

Ei bine, având în vedere noile modificări de plafon introduse din Ordonanța 16, ANAF a pregătit procedura de modificare a acelui registru.

Proiect procedura registrul achizitiilor de locuințe cu cotă redusă de TVA - click pentru a deschide

Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, se completează și se consultă de către notarii publici.

În registru se înscriu informații privind transferul dreptului de proprietate asupra locuințelor, de la persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA către persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%.

Prin consultarea registrului se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţia unei singure locuinţe a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, înainte de autentificarea actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata în avans pentru achiziţia unei astfel de locuinţe.