Niciun contribuabil nu trebuie să mai fie prins într-o inspecție fiscală fără ca analiza de risc să fie făcută nu bine, ci foarte bine, fără ca confirmarea a ceea ce se scrie în fișa de analiză de risc să se regăsească și în realitatea de pe teren, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-o conferință organizată de PwC România.

Lucian Heiuș, președinte ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„Nu este normal ca un contribuabil să ajungă să fie controlat atunci când nu are de ce să ajungă la el un inspector fiscal”, a spus el.

Se dorește introducerea unui management integrat al riscurilor.

„Nimeni să nu mai fie prins în programul de inspecție fiscală fără să aibă un risc clar determinat și identificat. Este foarte important ca administrarea fiscală a fiecărui contribuabil să fie făcută în funcție de riscul pe care îl are, de riscul asociat pe care îl are”, a explicat el.

ANAF va încerca să așeze fiecare contribuabil pe o scară în funcție de riscul asociat pe care îl identifică.

Cum se va face în practică inspecția fiscală

El a făcut referire la un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală care aduce schimbări majore chiar și în modul în care se va face inspecția fiscală.

Exemplul dat de Heiuș:

„O societate comercială posibil să primească, la un moment dat, o notificare conform unei analize de risc pe care noi o să o facem.

În acea notificare spunem că s-au identificat anumite probleme și le spunem despre ce este vorba.

După ce primește notificarea, o să aibă la dispoziție să vină, să depună declarație rectificativă, să corecteze sau să explice că nu-i așa și să vină cu documentele necesare.

Dacă lucrurile se clarifică, ne oprim aici.

În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, după cele 30 de zile vor primi un aviz de inspecție fiscală în care sunt anunțați că sunt prinși în programul de control.

Apoi au la dispoziție un anumit număr de zile ca să vină să-și facă corecțiile necesare. Dacă se întâmplă acest lucru, iarăși ne oprim și nu mai începe inspecția fiscală efectivă”.

Eu spun că-și dorește ca numărul de inspecții pe care îl facem să fie din ce în ce mai mic „pentru că și resursa pe care o avem noi alocată acestui departament de inspecție în cadrul ANAF este limitată și este păcat să-ți irosești resursele, constatând că multe lucruri care apar în analiza de risc ar putea să fie rezolvate printr-o apropiere a discuției pe care o ai cu contribuabilul”.

Contribuabilii vor fi împărțiți pe riscuri: doar firma și ANAF vor ști în ce categorie se află

„O să facem împărțirea contribuabilor pe riscurile pe care le are: ridicat, mediu sau scăzut. Multe discuții au fost în jurul acestui mecanism. El nu va fi public. Nimeni nu va ști în ce clasă se încadrează firma. Doar firma va putea să întrebe în ce clasă de risc este. Atunci îi transmitem prin SPV unde este, de ce este acolo”, a explicat Heiuș.

• Eu îmi doresc ca tot mai mulți contribuabili să ceară acest lucru.

„Să le spunem unde se situează și de ce. De asemenea, să încerce să-și corecteze și să-și îmbunătățească clasa de risc, să ajungă la un risc cât mai scăzut. Nu trebuie să se sperie nimeni. Încadrarea în clasa de risc nu va fi publică. O va ști doar Fiscul și contribuabilul respectiv”, a precizat el.

Urmează un ordin de reașezare a contribuabililor mijlocii

„Știți că noi astăzi administrăm mari contribuabili, contribuabili mijlocii și mici. Din 2016 contribuabilii mijlocii nu au mai fost analizați și reașezați. Mi se pare un termen mult prea lung”, a afirmat șeful ANAF.

El a precizat că lucrează la un oridin de președinte de reașezare a contribuabililor mijlocii.

„Prin acest ordin aș vrea să stabilesc și o perioadă de timp în care să se facă automat reașezarea contribuabililor în funcție de evoluțiile business-ului pe care îl au. Aici au fost discuții: 1 an este prea puțin, 3 ani poate este prea mult”, a explicat el.

• Probabil că vom merge la 2 ani. Din 2 în 2 ani să fie analizați și reașezați contribuabilii.

„O firmă poate să crească sau să se prăbușească, atunci nu are rost să rămână în aceeași clasă de administrare. Sunt multe lucruri pe care vrem să le facem. Ele vor fi etapizate în timp”, a explicat șeful ANAF.