Măsurile prevăzute în Ordonanța trenuleț vor avea un impact bugetar pozitiv de 89,7 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Conform notei de fundamentare, menținerea în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. -6,715 miliarde lei.

Menținerea în anul 2023 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul din anul 2022, determină o reducere a necesarului de finanțare de cca -978,4 milioane lei.

Neacordarea de premii și compensarea exclusiv cu timp liber corespunzător a orelor efectuate peste programul normal de lucru determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. -5,683 miliaarde lei.

Menținerea anumitor categorii de indemnizații și rente viagere determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. -1,960 miliarde lei.

Menținerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și neacordarea ajutoarelor la trecerea în rezervă/pensionare determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. -2,465 miliarde lei.

Neacordarea cupoanelor sociale și prorogarea unor prevederi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 determină o reducere a necesarului de finanțare de cca. -72,267 miliarde lei.

Implementarea măsurii "200 de lei din salariul minim pe economie, sumă netaxabilă" generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în anul 2023 în sumă de -1,042 miliarde lei (impozit pe venit și contribuții sociale).

La acest din urmă punct precizăm că e mult spus că generează impact negativ. În primul rând, salariul minim crește la 3.000 lei brut, 200 sunt netaxabili, dar partea cu taxe urcă la 2.800 lei. Deci în realitate statul câștigă din creșterea salariului minim. E vorba de interpretare, de fapt.