Companiile financiare din Kazahstan au început să răscumpere, la discounturi semnificative, obligaţiunile ruseşti de la investitorii străini care nu pot să scape de activele ruseşti din cauza sancţiunilor impuse după invadarea Ucrainei, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Potrivit acestor surse, în ultimele luni firmele de brokeraj şi băncile din Kazahstan au început să cumpere, sau să facă oferte de cumpărare, pentru obligaţiuni ruseşti. Înregistrarea obligaţiunilor la o casă de compensare din Kazahstan permite ulterior cumpărătorilor să colecteze cuponul şi plata principalului.

Această soluţie ocolitoare permite firmelor din Kazahstan să facă rapid un profit pentru ele şi clienţii lor într-un moment în care există investitorii internaţionali care sunt blocaţi cu obligaţiuni ruseşti în valoare de miliarde de dolari. Mai multe restricţii blochează străinii de la colectarea cuponului şi principalului dar în interiorul Rusiei, investitorii locali pot fi plătiţi în continuare pentru obligaţiunile în ruble.

Depozitarul central şi Autoritatea de reglementare financiară din Kazahstan nu au dorit să răspundă la întrebări, însă în ultimele opt luni ale acestui an volumul eurobondurilor şi titlurilor de stat emise de Ministerul rus de Finanţe înregistrate la Depozitarul central din Alma Ata a crescut de 100 de ori.

Investitorii kazahi pot opera în continuare pe piaţa obligaţiunilor în ruble pentru că ţara lor a păstrat intacte legăturile financiare şi comerciale cu Rusia. În schimb, mulţi investitori străini cu obligaţiuni suverane ruseşti denominate în ruble au acum active pentru care nu mai pot primi plata dobânzilor în afara Rusiei. Prin vânzarea acestor obligaţiuni, investitorii străini pot cel puţin să recupereze o parte din valoarea investiţiei.

Rusia a intrat în incapacitate de plată cu privire la datoria externă la finele lunii iunie, ca urmare a sancţiunilor internaţionale care blochează canalele de plată către creditori externi. Cu toate acestea, Moscova are în continuare bani şi este dispusă să îi plătească pe acei deţinători de obligaţiuni care nu sunt izolaţi de moneda rusească.