Rusia este pe cale să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol, deoarece unii deținători de obligațiuni au declarat luni că nu au primit dobânzile scadente, după ce cu o zi înainte a expirat un termen de plată cheie, transmite Reuters.

Rusia intră în incapacitate de platăFoto: DreamsTime

Rusia s-a străduit, după invadarea Ucrainei, să își continue plățile pentru obligațiuni în circulație în valoare de 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care sancțiunile drastice au izolat efectiv țara de sistemul financiar global și au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulți investitori.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar că nu poate trimite bani deținătorilor de obligațiuni din cauza sancțiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o împingă într-o incapacitate de plată artificială.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa incapacitate majoră de plată a obligațiunilor internaționale de la revoluția bolșevică de acum mai bine de un secol au întâlnit un obstacol insurmontabil la sfârșitul lunii mai, când Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova de la efectuarea plăților.

Întrebarea era doar când va avea loc

„Încă din martie am crezut că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei este probabil inevitabilă, iar întrebarea era doar când va avea loc", a declarat pentru Reuters Dennis Hranitzky, șeful departamentului de litigii suverane al firmei de avocatură Quinn Emanuel.

„OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar intrarea în incapacitate de plată a venit acum", a adăugat acesta.

În timp ce un „default” oficial ar fi în mare măsură simbolic, având în vedere că Rusia nu poate contracta împrumuturi internaționale în acest moment și nu are nevoie de ele datorită veniturilor abundente din exportul de petrol și gaze, stigmatul ar crește probabil costurile de împrumut în viitor.

Plățile în cauză sunt de 100 de milioane de dolari reprezentând dobânzi la două obligațiuni, una denominată în dolari americani și alta în euro, pe care Rusia trebuia să le plătească la 27 mai.

Plățile au avut o perioadă de grație de 30 de zile, care a expirat duminică.

Deținătorii de obligațiuni rusești nu și-au primit dobânzile cuvenite

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a efectuat plățile către Depozitarul național de decontare onshore (NSD) în euro și dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile.

Unii deținători taiwanezi de obligațiuni nu primiseră luni plățile, au declarat surse Reuters. Pentru mulți deținători de obligațiuni, faptul de a nu primi la timp în conturile lor banii datorați constituie o incapacitate de plată.

În lipsa unui termen exact specificat în prospect, avocații spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare pentru a plăti deținătorii de obligațiuni. Situația juridică din jurul obligațiunilor este complexă.

Obligațiunile Rusiei au fost emise cu o varietate neobișnuită de termeni și cu un nivel tot mai mare de ambiguități pentru cele vândute mai recent, când Moscova se confrunta deja cu sancțiuni pentru anexarea Crimeei în 2014 și pentru un caz de otrăvire din Marea Britanie în 2018.

Rodrigo Olivares-Caminal, titular al catedrei de drept bancar și financiar de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că este nevoie de claritate cu privire la ceea ce constituie o achitare a obligațiilor Rusiei.

„Toate aceste aspecte sunt supuse interpretării de către o instanță de judecată, dar Rusia nu a renunțat la imunitatea sa suverană și nu s-a supus jurisdicției niciunei instanțe în niciunul dintre cele două prospecte", a declarat Olivares-Caminal pentru Reuters.

Într-un fel, Moscova deja era în incapacitate de plată

Într-un fel, Rusia era deja în incapacitate de plată. Un comitet pentru instrumente derivate a decis că a avut loc un „eveniment de credit" în cazul unora dintre titlurile sale de valoare, ceea ce a declanșat o plată pentru unele dintre swap-urile de risc de credit ale Rusiei - instrumente utilizate de investitori pentru a asigura expunerea la datorie împotriva neplății.

Acest eveniment a fost declanșat de faptul că Rusia nu a efectuat o plată de 1,9 milioane de dolari reprezentând dobânda acumulată la o plată care trebuia efectuată la începutul lunii aprilie.

Până la invazia din Ucraina, o incapacitate de plată suverană părea de neconceput, Rusia fiind cotată cu calificativul „investment grade" până cu puțin timp înainte de acest moment.

O intrare în incapacitate de plată ar fi, de asemenea, neobișnuită, deoarece Moscova dispune de fondurile necesare pentru a-și plăti datoria.

(foto articol © Vladyslav Yushynov | Dreamstime.com)

------------