Autoritatea belgiană pentru concurență a amendat firma farmaceutică Novartis cu 2,78 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă conform unui comunicat de presă al respectivului organism de supraveghere a competiției.

NovartisFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cazul are în centru produsul farmaceutic Lucentis, produs de Novartis și un alt produs, Avastin, un medicament concurent mai ieftin și utilizarea acestora de către oftalmologi, pentru a trata degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV).

Novartis a continuat să avertizeze în mod fals asupra riscurilor asociate cu utilizarea medicamentului Avastin de la Roche, care a fost inițial un medicament împotriva cancerului, dar s-a dovedit a fi la fel de eficient împotriva bolilor retinei (așa numita utilizare off-label).

Faptele datează din 2013-2015. Compania elvețiană Novartis ar fi abuzat atunci de poziția sa de dominantă, împreună cu o altă companie farmaceutică elvețiană, Roche. Cu toate acestea, Roche nu a fost amendată.

Novartis a fost acuzat că a indus în eroare oftalmologii, spitalele și autoritățile publice, avertizând împotriva utilizării off-label a Avastin, un medicament oncologic al Roche, față de propriului produs, mai scump, Lucentis, care, spre deosebire de Avastin, este indicat special pentru tratamentul degenerescenței maculare.

Conform Autorității belgiene pentru concurență, Novartis a continuat să avertizeze oftalmologii, spitalele și autoritățile de reglementare cu privire la riscurile utilizării off-label a Avastin chiar și după publicarea unor studii care nu i-ar mai fi permis să facă acest lucru. Prin urmare, organismul belgian de supraveghere a pieței a considerat aceste comunicări ca fiind înșelătoare, așa cum este catalogat acest gen de comunicări prin jurisprudența Curții Europene de Justiție.

În Franța, Novartis și Roche au fost amendate cu 444 de milioane de euro în 2020 pentru aceleași fapte de către autoritatea franceză pentru concurență. Aceasta a fost atunci cea mai mare amendă din sectorul farmaceutic din Franța. Anterior, Italia a amendase cele două companii cu un total de 182,5 milioane de euro și s-ar putea spune, ironic, că nu doar medicamentele ci și tratarea pieței sunt scumpe, ca lumina ochilor.

Cazul din Belgia a avut la bază o plângere depusă la Autoritatea Belgiană pentru Concurență la sfârșitul anului 2014 de către Test Achats, o asociație pentru protecția consumatorilor. Soluționarea plângerii a durat mult mai mult decât în Franța și Italia. Potrivit Autorității Belgiene pentru Concurență, acest lucru s-a datorat parțial din cauza faptului că ancheta fusese suspendată în așteptarea unei hotărâri a Curții de Justiție.

N.Red: Calu Monica este jurist specializat în Dreptul consumatorilor, cu o experiență de mai mult de un deceniu în acest domeniu. Este specializată în protecția drepturilor consumatorilor de servicii financiare, iar domeniile sale de expertiză includ contractele bancare, contractele de asigurări, reglementarea drepturilor consumatorilor de servicii financiare în legislația internă și a Uniunii Europene. Deține, de asemenea, o licență în economie. Este fondatoare și președinte a Asociației Consumers United/Consumatorii Uniți și membră în Banking Stakeholders Group (BSG) la Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și în Insurance and Reinsurance Stakeholders Group (IRSG) la Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), reprezentând consumatorii. Este membru independent în ONG-ul internațional Finance Watch.