Rezerva Federala a redus marti dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, de la 3% la 2,25%, in tentativa de a reface increderea pe piata financiara americana si de a preveni intrarea in recesiune, informeaza Reuters. In primele minute dupa anunt, indicele Dow Jones a scazut la aproape jumatate din castigul realizat in cursul zilei, insa a recuperat la fel de rapid terenul pierdut. Investitorii se asteptau la o reducere a dobanzii cu un punct procentual.

Anuntul vine pe fondul unei redresari substantiale a burselor din Asia si Europa, dupa scaderile drastice de luni.

Reuters noteaza ca dupa reducerea de marti dobanda-cheie, votata in cadrul Fed cu opt voturi pentru si doua impotriva, a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. In declaratia sa, Rezerva Federala mentioneaza ca "pietele financiare raman sub o presiune considerabila, iar inasprirea conditiilor de creditare si adancirea scaderea sectorului imobiliar vor cantari, probabil, asupra cresterii economice pe parcursul urmatoarelor cateva trimestre".

Rezerva Federala a precizat, totodata, ca riscurile intampinate de cresterea economica nu vor fi inlaturate complet nici de aceasta reducere a dobanzii, lansand de inteles, potrivit Reuters, ca banca centrala a SUA este deschisa la masuri suplimentare.

Cresteri pe bursele din SUA, Europa si Asia

Bursele din Statele Unite au deschis sedinta de marti in crestere, profiturile Goldman Sachs si Lehman Brothers oferind reasigurari cu privire la sectorul financiar, in contextul asteptarii unei noi reduceri a dobanzii cheie din partea Fed. In Europa, cei mai importanti indici ai burselor au inregistrat cresteri importante anuland pierderile din ziua anterioara. Cresteri au inregistrat, in prealabil, si bursele din Asia.

Indicele Dow Jones se situa, cu un minut inaintea anuntului Fed, la nivelul de 12.270, mult peste inchiderea de luni (11.972). Dupa anuntul Rezervei Federale, a scazut pana la 12.097, pentru a urca, spre finalul sedintei, la peste 12.330. La incheierea sedintei de marti, indicele Dow Jones a atins nivelul de 12.392 (+420,41).

Dar presa economica internationala a primit cu precautie decizia Rezervei Federale. Financial Times scrie ca "e dificil sa scapi de senzatia tot mai intensa de neliniste data de pericolele si consecintele acestei politici monetare agresive". La randul sau, un comentariu be blogul Wall Street Journal spune ca "singurul lucru pe care il stim este ca noi surprize sunt foarte probabile. Fed isi foloseste rapid toate gloantele, dar nu are de ales."

Forbes noteaza ca reducerea dobanzii a trezit sentimente contradictorii in randul investitorilor, care doreau mai multa lichiditate pe piata creditelor. Iar Bloomberg observa votul de 8-2 prin care a fost adoptata aceasta decizie, coreland temerile privind cresterea inflatiei cu cele doua voturi negative, apartinand unor adepti ai politicilor "mai putin agresive".

Analistul Liviu Moldovan: perspectiva optimista si cea pesimista

"Piata de la New York pusese in pret, marti, o reducere cu un punct procentual a dobanzii de referinta. Picajul ce a urmat imediat a venit pe motiv ca Fed a taiat dobanda cu doar 0,75 puncte procentuale. Insa, pe final de sesiune, piata si-a adus aminte ca, duminica seara, tot Fed a redus dobanda de discount (prin care bancile se imprumuta de la Fed - n.r.) cu 0,25%. Plus faptul ca, de acum incolo, accesibilitatea la dobanda de discount va fi mai mare - in afara bancilor comerciale, singurele indrituite la asa ceva pana acum, vor avea acces la aceasta dobanda si bancile de investitii", a explicat analistul bursier Liviu Moldovan, pentru HotNews.ro, evolutia de astazi.

"Rezumand, accesibilitatea la fonduri este acum mult mai mare, atat prin ieftinirea creditului, cat si prin largirea ariei de aplicare", precizeaza el. Pe de alta parte, Moldovan arata ca "economia americana este la un pas de recesiune. Desi inca nu e demonstrata oficial, problema cea mai mare din piete, in perioada recenta, a fost lipsa de lichiditate. Plecata initial de la piata creditelor sub-prime, ea s-a extins in ultimele saptamani si in piata de credite municipale. S-a ajuns la o inghetare a acestor piete, fapt care a dus la cresterea neincrederii investitorilor, rezultand o criza de credibilitate a investitorilor, ce a culminat cu o criza de contraparte la Bear Stearns".

"Fenomenul Bear Stearns de saptamana trecuta a amplificat si mai mult aceasta criza si risca sa se propage. Practic, de zece zile Fed a actionat sa readuca aceasta credibilitate in piete", mai spune analistul bursier. El avertizeaza insa ca "desi pietele s-au bucurat pana acum la fiecare masura luata de Fed, totusi situatia nu s-a dezmortit decat pe termen de cateva zile".

Moldovan aminteste ca "piata a crescut mult initial, dar apoi a picat mai rau. Rezumand, ar fi doua variante in ceea ce priveste efectele evenimentelor de azi. Varianta optimista: acesta a fost minimul, pietele isi reintra in normal, situatia se dezgheata, creste si increderea in dolar, acesta recuperand o parte din terenul pierdut. Varianta pesimista: bucuria dureaza doar trei zile. Efectul algocalminului administrat dispare, insa maseaua stricata este tot acolo. Riscul cel mare este ca aceasta criza sa se extinda si la obligatiunile corporatiste, moment in care SUA vor putea intra in recesiune accentuata si prelungita".

Liviu Moldovan subliniaza, totodata, ca pietele bursiera si valutara din Romania au inceput sa fie corelate tot mai mult cu cele din afara, iar cresteri sanatoase ale bursei vor fi "abia dupa ce revin investitorii straini in piata. Pentru maine si poimaine, daca nu apare ceva peste noapte, este posibil sa avem parte de un rebound".