​Detalii din ancheta Tesloianu: stimulatoarele, prelevate de la cadavre chiar la „Sf. Spiridon”. Procurorii anchetează morți suspecte Dorin Cioabă: Romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie Cristian Păun, profesor de economie: „Pensiile speciale nu deranjează prin procentul lor în PIB ci prin nedreptatea din spatele lor” Cartea cu „lista putiniștilor”, retrasă de pe piață de editură Incertitudine la DNA după alegerea făcută de Predoiu pentru șefia instituției Contribuția județelor la economia națională și situația pieței muncii de la nivel local

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Detalii explozive din ancheta Tesloianu: stimulatoarele, prelevate de la cadavre chiar la „Sf. Spiridon”. Procurorii anchetează morți suspecte

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a precizat, în motivarea arestării preventive pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, că arestarea preventivă „se impune în mod evident,(...) cu necesitate”. În documentul consultat de „Ziarul de Iași” apar noi detalii din anchetă, o posibilă filieră pentru dispozitivele reimplantate și confirmarea că procurorii au dovezi că dispozitivele au fost recoltate inclusiv de la cadavrele din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Judecătorul spune și de ce a fost demontată apărarea medicului ieșean: varianta că a încercat să salveze vieți nu corespunde cu realitatea. Iar realitatea este că procurorii caută să lege morțile intempestive ale unor pacienți care au primit astfel de dispozitive de faptul că acestea nu au funcționat corespunzător sau au generat infecții letale, scrie Ziarul de Iași.

Dorin Cioabă: Romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie

Bisericii Ortodoxe Române urmează să i se intenteze un proces internațional prin care să i se ceară recunoașterea implicării în anii de robie a romilor și scuze public față de această etnie. Anunțul a fost făcut de Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor înaintea Conferinței Romilor Europeni.

Dorin Cioabă, regele autointitulat al romilor a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată într-un proces internațional pentru perioada în care aceasta ar fi ținut în robie comunitatea de rromi. Acesta a precizat faptul că mai marii bisericii nu și-au cerut niciodată scuze public pentru momentul istoric petrecut în urmă cu aproape 170 de ani, scrie Turnul Sfatului.

Cristian Păun, profesor de economie: „Pensiile speciale nu deranjează prin procentul lor în PIB ci prin nedreptatea din spatele lor”

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat, la Piața Victoriei, de unde pornește nemulțumirea cetățenilor față de anumite categorii de meserii răsplătite la final cu pensii speciale.

În ciuda discuțiilor referitoare la cât din PIB-ul României merge către pensiile speciale, adevărata problemă constă în natura acestor pensii, explică profesorul de economie Cristian Păun, la Europa FM:

„A discuta un procent din PIB al acestor pensii care a fost atins e puțin ciudată ca situație, nu s-a pus niciodată problema din PIB a acestor pensii speciale, s-a pus problema naturii acestor pensii speciale (…). Nu rezolvi prin pensii speciale aceste limitări ale meseriei pe care voluntar ți-ai ales-o. E o nedreptate în spatele acestei pensii speciale, e un statut special, un privilegiu pe care, dacă îl contuinuăm, vom alimenta această cutie a Pandorei.”, scrie Europa FM.

Cartea cu „lista putiniștilor”, retrasă de pe piață de editură. Somații și amenințări cu judecata

Cartea intitulată „Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale” a fost retrasă brusc de pe piață de către editura care a publicat-o. Volumul conținea o listă de nume a „vectorilor propagandei ruse” care a stârnit reacții dure din partea celor menționați. Și chiar din partea unora nemenționați, care au amenințat cu darea în judecată.

PRESShub a discutat cu Sorin Bocancea, coordonatorul volumului, despre această retragere a cărții – lucru rar în România totuși, și cu directoarea editurii care a publicat-o și apoi scos-o de pe piață, pentru a afla ce s-a întâmplat.

Scandalul public a plecat de la unul dintre capitolele volumului, în care unul dintre autorii invitați, Constantin Ilaș a inclus o listă a „vectorilor propagandei” rusești în România. Lista cuprinde persoane fizice, precum George Simion, Cosmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Marius Tucă sau IPS Teodosie, posturi de televiziune, precum România TV, și site-ul ale unor publicații mai mult sau mai puțin cunoscute, scrie PressHub.

Incertitudine la DNA după alegerea făcută de Predoiu pentru șefia instituției

După anunțul numelui lui Marius Voineag ca șef al DNA, reacțiile din rândul procurorilor sunt contradictorii. Asta pentru că Voineag nu este cunoscut de procurorii anticorupție. Unii dintre anchetatorii cu vechime din DNA își fac bagajele și și-au anunțat colegii că vor pleca în pensie, nefiind dispuși să lucreze cu un nou șef.

Alții îi reproșează actualului procuror șef Crin Bologa că a angajat oameni slabi. „Voineag a avut câteva dosare complexe finalizate cu rechizitorii. A fost și procuror pe judiciar la Parchetul Curții de Apel București. Dar îi va fi foarte greu, cu politicienii potrivnici și fără resursă umană adecvată. Pe de altă parte, Crin Bologa a adus la DNA oameni slab pregătiți”, ne-a declarat un procuror sub protecția anonimatului, scrie PressHub.

Radu Banciu, amendat cu 25.000 de lei, pentru că a spus despre femei că le place să fie bătute

Jurnalistul Radu Banciu a fost sancționat marți de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 25.000 de lei, pentru afirmații care aduc atingere demnității femeilor.

„…sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele încât asta își doresc în realitate”; „99% din femeile pe care le-am cunoscut își doreau să le mai plesnești din când în când”; „eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să-mi dea două-trei dosuri de palmă de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat”, a declarat Radu Banciu, într-o emisiune TV, în septembrie 2022, potrivit PressHub.

Contribuția județelor la economia națională și situația pieței muncii de la nivel local

Economiile a 28 de județe din România reprezintă fiecare sub 2% din PIB-ul național, Cluj fiind singurul județ a cărui produs intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională, reiese dintr-un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

Situația se nuanțează dacă luăm în calcul și populația județelor, PIB/cap de locuitor, un indicator ce poate oferi indicii cu privire la nivelul de trai, fiind mai mare în județe cu economii relativ mici. Ies în evidență din acest punct de vedere Sibiu (locul șapte din punct de vedere al PIB/cap de locuitor și 12 din punct de vedere al ponderii economiei locale în economia națională), Gorj (locul 6 la PIB/cap de locuitor și 21 la ponderea PIB local în PIB național), Alba (locul 8/ locul 20), precum și Tulcea, a cărei economii este de doar 0,8% din economia României (locul 39), dar PIB-ul pe cap de locuitor este de 85,4% din media națională (locul 13), scrie Curs de Guvernare.