Așa cum au sugerat în ultimele intervenții publice, oficialii Băncii Centrale Europene au majorat joi ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual, în ciuda turbulențelor din piața bancară europeană ca urmare a problemelor de la Credit Suisse.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine LagardeFoto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Unii analiști nu excludeau o creștere mai modestă a dobânzii tocmai din cauza panicii din ultima perioadă din piața bancară europeană, dar reprezentanții BCE și-au reînnoit angajamentul de a continua procesul de „creștere semnificativă a ratelor dobânzilor într-un ritm constant”.

Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, opiniile analiștilor fiind împărțite în legătură cu deciziile care se vor lua.

Acțiunile Credit Suisse și alte bănci europene au recuperat joi unele pierderi anterioare, după ce al doilea cel mai mare creditor al Elveției a declarat că va împrumuta până la 50 de miliarde de CHF (54 de miliarde de dolari) de la banca centrală elvețiană.

Se estimează că inflația va rămâne prea mare pentru mult timp, se arată în comunicatul de joi al BCE. „Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cele trei rate ale dobânzilor BCE cu 50 de puncte de bază, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea inflației la ținta de 2% pe termen mediu.

Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătit să răspundă, dacă este necesar, pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, iar setul de instrumente de politici ale BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, se mai arată în comunicat.

Noile proiecții macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de apariția recentă a tensiunilor pe piețele financiare.

”Aceste tensiuni induc o incertitudine suplimentară în ceea ce privește evaluările de bază ale inflației și creșterii”, admite BCE.

Ratele cheie ale dobânzilor BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE cu 50 de puncte de bază. În consecință, rata cheie a dobânzii, facilitatea de credit și cea de depozit vor fi majorate la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%, cu efect de la 22 martie 2023, se mai arată în comunicat.