Persoanele care au bani economisiți se gândesc, de obicei, unde să-i plaseze pentru a nu pierde din valoare, având în vedere inflația care încă este destul de ridicată. Dacă ne uităm pe proiecția BNR, pentru la finalul lunii martie anul viitor, Banca Centrală se așteaptă la 4,7% (+/- 2,4 puncte procentuale).

Bani - bancnoteFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Dacă se va adeveri prognoza, atunci ai avea de câștigat atât la depozite bancare cât și la programul de titluri de stat Fidelis de martie-aprilie 2023, care are și o tranșă specială pentru donatorii de sânge cu o dobândă puțin mai mare.

Trebuie avut în vedere că în cazul Fidelis trebuie să ai minim 5.000 de lei sau 1.000 euro dacă vrei să subscrii, excepție făcând tranșa pentru donatorii de sânge, unde suma minimă este de 500 lei.

*Subscrierea la Fidelis începe luni - 27 martie, urmând apoi să fie listate pe bursă.

*La bănci, sumele sunt după plata comisioanelor și a impozitului pe venit. La titlurile de stat nu există impozit

*Informațiile despre dobânzile la bănci au fost extrase din platformele Finzoom.ro

Ce oferte sunt pentru economiile plasate pentru un an

Băncile oferă dobânzi măricele, dar la o sumă de 500 lei plasată pe un an, DAE este negativ. Adică în final vei scoate mai puțini bani decât ai băgat. Adică mare atenție la comisioane, că vă mânâncă toată dobânda, chiar dacă e mare, și rămâneți cu mai puțin.

De exemplu, sunt bănci care oferă o dobândă de 8%, dar DAE este de -5,6%. Deci, din 500 lei vei rămâne cu 472 lei. Pe lângă asta, te mai lovește și inflația. Așadar, e o pierdere dublă.

Fidelis are o tranșă specială pentru donatorii de sânge în care la 500 lei este o dobândă de 7,7%. Așadar, la scadență vei avea în plus 38,5 lei.

Conform reprezentanților Ministerului Finanțelor, donatorii de sânge vor putea subscrie și prin brokeri. "Prevederile prospectului, inclusiv dovada donării se transmit și brokerilor autorizați ce au contract cu sindicatul de intermediere. Vorbim de subscriere la emisiune, nu ulterior (adică la vânzare pe bursă n.r.)", ne-au spus ei.

Revenind la bănci, dacă depui banii tot pe un an, dar este vorba de o sumă mai mare, adică 5.000 de lei, atunci dobânzile cele mai bune sunt între 7 – 9,3%. Vei primi 253 – 418,5 lei.

Fidelis clasic (adică NU pentru donatorii de sânge) pe 1 an are o dobândă de 6,7%, ceea ce rezultă într-un câștig de 335 lei.

Ce oferte sunt pe 3 ani

Dacă vorbim despre plasarea banilor pe 3 ani, dar fără capitalizarea dobânzii, atunci la bănci vedem dobânzi între 7,25 – 8,5%, cu un câștig de 721 – 1.147, la 5000 lei plasați.

Fidelis pe lei are o dobândă de 7,25% pe an, iar la cei 5.000 de lei ar însemna un câștig total de 1.087,5 lei.

Plasarea banilor în euro: la banci sau în titluri de stat?

Sunt multe persoane care schimbă banii în euro, în general. Ofertele la bănci pe moneda europeană (pe 1 an) ne arată dobânzi de 1,5 – 2,25%, ceea ce se traduce într-un câștig de 1,17 – 8,11 euro, la 1.000 de euro plasați.

Dacă aceeași sumă ar fi la Fidelis, unde dobânda este de 3,7%, atunci câștigul ar fi de 37 euro.

Statul mai are o ofertă la Fidelis, dar pe 5 ani, cu o dobândă de 5,8%/an, ceea ce ar fi un câștig total de 290 euro (cumulat pe toți cei 5 ani). Bineînțeles, veți primi 58 euro/an.

Nu am menționat deloc titlurile Tezaur pentru că urmează a fi anunțate cele din aprilie. Vom vedea ce dobânzi și scadențe sunt la momentul respectiv.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață.