Creditarea privată a decelerat, ceea ce este bine din punct de vedere al politicii monetare, dar cea în valută a accelerat, susține Cristian Popa, membru CA la BNR.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Companiile s-au înghesuit să ia credite în valută, probabil cu două idei în gând, spune el:

1. Dobânzile la euro vor fi mereu mici

2. Cursul ar fi fix

„Sunt greșite amândouă. La euro au tot crescut dobânzile. Se reduce diferențialul de dobândă, iar cursul nu este fix. Cine ia credite în valută trebuie să știe că există risc valutar”, a explicat reprezentantul BNR.

El a mai afirmat că în România au fost intrări de capital care au apreciat cursul, dar aceste intrări străine uneori vin, alteori pleacă.

„Când sentimetnul din piețele internaționale se întoarce, ce ne facem? Ce ne facem noi ca țară când investitorii care vin și finanțează acest deficit mai degrabă vor pleca? Apare riscul unei deprecieri. Când investitorii o iau la goană, se creează panică. De aceea trebuie să fim atenți”, a spus el.

Inflația este prea ridicată pentru a ne gândi la reduceri ale dobânzii

Este prematur să vorbim despre reduceri ale dobânzii, afirmă Cristian Popa.

„Inflația este mult prea ridicată pentru a ne gândi la reduceri, nu mai zic de operat reduceri. Este o perioadă dificilă, nu avem alte soluții, din păcate. Trebuie să revenim întâi la rate real pozitive”, a precizat membrul CA la BNR.

În opinia sa, este o provocare să scazi inflația la țintă când salariile cresc cu 14%/an.

Reamintim că BNR a luat recent decizia de menținere dobânzii cheie la 7%.