„Doamne-ajuta! Țe fațe familia? Totul bună?” Așa te întâmpină chelnerii tavernelor din Thassos odată ce te miros că ești român. Inflația, deși mult mai mică decât în România (la greci prețurile crescuseră doar cu 4,5% în mai), se vede în meniurile din restaurante. Am stat acolo două săptămâni și m-am convins: ​grecii știu cum să facă turism.

Thassos_vedere2023Foto: Hotnews/ Dan Popa

Față de anul trecut, mâncarea e ușor mai scumpă. Salatele s-au scumpit în medie cu 50 de eurocenți, în vreme ce pentru o porție de caracatiță plătești cu 3 euro mai mult (prețuri comparabile la aceeași tavernă).

Tot ca o schimbare față de anii trecuți, majoritatea tavernelor nu mai oferă gratuit uleiul de măsline pentru dressingul salatelor. Ți le oferă gata preparate, iar dacă vrei „extra-ulei de măsline”, plătești între 0,5 și 1 euro.

Supermarketurile de pe insulă sunt pline de români, care cumpără tot ce se poate. Dacă ajungi după ora 12 (la prânz) nu mai găsești pâine proaspătă (uneori nici la brutării).

Mulți turiști vin la plajă cu lada frigorifică în care își țin berea cumpărată din țară. Nu doar români, ci și sârbi sau bulgari. E drept, la plajă o bere te costă între 3-4 euro, în vreme ce la supermarket o găsești la 1 euro.

Mai jos, prețurile la o tavernă pe malul mării din zona Skala Rachoniou, 2023

Pentru comparatie, vezi prețurile la aceeasi tavernă, din 2022:

Dar, cum spuneam, Thassos are câte ceva de oferit pentru toată lumea. Cu condiția să te uiți la bugetul de care dispui.

Thassos 2023: Bugetul pentru vacanță

Ca să petreci 10 zile în Thassos, trebuie mai întâi să ajungi acolo. Distanța e de circa 570 de kilometri între București și Keramoti (de unde se ia ferrybotul spre insulă). Asta înseamnă un consum de circa 50 de litri de benzină.

În Bulgaria, litrul de benzină e la 1,5 euro. Ușor mai ieftină decât la noi. În Grecia, e la 1,8 euro. Pe insulă, prețul ajunge la 2 euro/litru. Alimentați prin urmare în Bulgaria, de preferat.

Doar drumul până în Thassos și retur vă ia rotund 170-180 de euro, iar asta fără să vă plimbați pe insulă. Dacă vreți să faceți turul insulei (alți circa 100 de kilometri), faceți calculul în funcție de consumul mașinii și de cei 2 euro/litru).

Ferrybotul vă ia 30 de euro (pentru mașină plus două persoane), iar drumul de la Makaza spre Keramoti vă mai costă circa 1,4 euro (taxă de autostradă).

Cazarea. Dacă ați făcut rezervarea din februarie-martie, probabil ați găsit la 50 de euro/noapte. Dacă o faceți acum, prețurile sunt între 70-80 de euro, dacă nu aveți mari pretenții.

Desigur, în funcție de locul de unde veniți din România, costul călătoriei dvs. poate varia.

Spre insulă puteți ajunge nu doar prin Keramoti ci și prin Kavala. Ferrybotul din Keramoti ajunge în Limenas (cam 30-40 de minute), iar cel din Kavala ajunge în portul Skala Prinou (călătoria durează dublu față de cea prin Keramoti). Biletele nu pot fi achiziționate online, ci se iau de la fața locului.

Thassos 2023: Mâncarea- relativ ieftină

O masă la un restaurant mediu din Thassos vă costa, de obicei, în jur de 30-40 de euro/cuplu, în timp ce o masă la un restaurant high-end ar putea ajunge la 50-60 EUR.

Desigur, prețul mâncării depinde și de ceea ce comandați. Dacă doriți să economisiți bani la mâncare, puteți oricând să vă pregătiți mesele în studiourile în care locuiți sau să cumpărați alimente de la supermarketurile de pe insulă. Cu cel mult 30 de euro pe zi puteți mânca 2 persoane preparate cumpărate de la market și gătite acasă.

Pentru a fi în siguranță, este bine să vă bugetați mesele, astfel încât să nu cheltuiți prea multi bani pe mâncare. Noi am alocat 50 euro/zi/ prânz, ca să fim confortabili cu bugetul.

Un mic dejun urcă la circa 10 euro (o omletă cu brânză feta locală e 7 euro, plus o cafea (3 euro) sau un suc natural (3 euro) și două felii de pâine te duc cam la 13 euro) . Prânzul ajunge la 25 de euro/persoană iar cina tot pe-acolo. Pentru un cuplu, totalul urcă la 120-130 de euro. Dacă mai serviți și un vin plus un desert....

La finalul mesei, grecii oferă din partea casei fructe de sezon sau prăjituri/înghețată. Noi am prins doar cataif, cu excepția unei taverne din Panagia, unde am primit un delicios pepene roșu.

Thassos 2023: Ce poți face pe insulă

Puteți să mergeți doar la plajă, să vedeți obiectivele turistice sau să explorați singuri Thassosul- există multe activități pe care le puteți face pe insulă. Cu toate acestea, este important să țineți cont de faptul că anumite activități pot costa mai mult decât altele.

De exemplu, închirierea unei bărci sau angajarea unui ghid turistic ar putea costa între 18 EUR și 20-25 EUR pe oră, în timp ce vizitarea unei atracții, cum ar fi un muzeu, poate costa doar aproximativ 5-10 EUR de persoană.

Plajele din Thassos sunt, fara doar si poate, principalele atractii ale insulei. Vei putea vedea peste 35 de plaje, unele deosebit de populare, altele mai izolate, scrie travelplanner.ro. Plaja Paradise, plaja Golden Beach, plaja Aliki, plaja Makryammos sau plaja Pefkari sunt doar cateva dintre cele mai apreciate plaje din aceasta insula. Acestora li se adauga si o serie de plaje mai putin obisnuite, cum ar fi celebra Marble Beach – o plaja amenajata artificial, cu pietricele de marmura alba in loc de nisip.

Satele traditionale din Thassos reprezinta un alt gen de atractie cu care aceasta insula se mândrește. De văzut satul Theologos (fostă capitală administrativă), aflat la 11 kilometri de Potos si la 53 de kilometri de Limenas.

Prețurile de pe plajele din Thassos 2023

O bere la draft servită pe plajă e la 3 euro. La sticlă, 4 euro. Un freddo espresso e la 4 euro. Diferențele între prețurile pe diferite plaje sunt mici- de circa 0,5 eurocenți- 1 euro

Thassos 2023: Alte atracții locale

Satul Kastro este unul dintre cele mai vechi de pe insula, cu origini care se trag inca din Evul Mediu si chiar daca a fost abandonat o lunga perioada de timp, renovarile recente l-au readus la viata. Kastro se afla destul de aproape de Theologos, la doar 10 kilometri distanta, insa drumul direct dintre cele doua nu este tocmai practicabil, motiv pentru care este recomandat sa alegi varianta de traseu prin Potos daca pleci din Theologos catre Kastro.

Thassos 2023. Deși turiștii sunt la fel de mulți, cheltuielile acestora au scăzut

Fabricile de ulei de pe insulă, mănăstirile și bisericile sunt alte obiective care atrag anual zeci de mii de turisti.

Dacă discuți cu localnicii, vei afla că deși turiști sunt la fel de mulți, cheltuielile acestora au scăzut față de anul trecut. Intră în magazin la fel de mulți oameni, dar cumpără doar jumătate față de câți cumpărau anul trecut, ne spune proprietara unui magazin specializat pe articole din piele din Potos.

Christos, un chelner de la o tavernă din Skala Rachoniu, confirmă și el. Anii trecuți, vindeam cam un 2-3 homari pe zi. Anul acesta vindem cam doi pe săptămână. Iar oamenii își iau mai puține aperitive și felurile de mâncare mai ieftine, potrivite pentru bugetul lor. Oamenii intră, se uită la prețuri și pleacă.

Concluzie și buget

Bugetul total, mediu care să vă permită un concediu relaxant de 10 zile în Thassos urcă așadar (adunând toate de mai sus) la circa 1.400-2000 de euro pentru un cuplu, în funcție de așteptări și de opțiuni. Distracție plăcută!