Banca Națională a României a primit zilele trecute o solicitare ieșită din comun: o persoană a cerut să îi fie înlocuite trei teancuri de bancnote de 100 și 200 de lei care au fost arse.

Bancnote-leiFoto: Dreamstime

Situația inedită a fost semnalată de BNR printr-o postare pe contul de Instagram, unde a publicat și imagini cu gramada de bancnote topite parțial.

  • „Știți deja că înlocuim la ghișeele sucursalelor noastre bancnotele uzate sau deteriorate, dar v-ați întrebat până acum ce se întâmplă cu cele arse?
  • Zilele trecute, am primit solicitarea de a înlocui chiar un teanc de bancnote arse.
  • În acest caz specific, operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, întrucât bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior, mai exact:
  • - prezentau elementele de identificare (seria și numărul);
  • - chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață”, precizează reprezentanții Băncii Naționale Române.

Cei care au astfel de bancnote şi întrunesc condiţiile menționate de BNR, se pot adresa unei sucursale regionale sau agenții. Lista poate fi consultată aici.

BNR va verifica mai întâi dacă bancnota este una autentică, asigurându-se că prezintă toate elementele de identificare, adică seria și numărul.

Apoi, va înlocui bancnota pe care ați adus-o cu una nouă. (sursă foto Dreamstime)