Ordonanța limitării adaosului comercial e posibil să nu aibă mari efecte. Are și foarte multe neclarități. Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România susține că prețul la ulei acum e 4,5 lei – 5 lei.

Alimente la supermarket 2023Foto: Hotnews / Florin Barbuta

„De când s-a vorbit și a început să apară ordonanța, prețul la ulei la fabrică a început să crească ușor, chiar dacă se face floarea-soarelui, chiar dacă prețul la energie e plafonat, chiar dacă prețul motorinei a mai scăzut. Prețul la ulei crește puțin în fiecare săptămână. De ce? Ca să aibă de unde să scadă”, a spus el, în cadrul unei conferințe CLCC.

Va crește prețul altor produse: creștem prețul la pasta de dinți și o să ieftinim la lapte

„E o lege populistă. Nu va avea efecte aproape deloc. O să fie ca la acordul voluntar de scădere a prețului la lapte. Nici nu s-a văzut. Să ieftinești numai laptele de 1 litru cu 1,5% nici nu s-a simțit în piață”, a afirmat Paraschiv.

  • „Noi nu avem de unde să scoatem banii, din piatră seacă. O să rezistăm o lună, două, trei, ne mai bagă ăștia ceva în cârcă și vor crește prețurile la alte produse. E clar că vor crește. Noi trebuie să dăm salariile alea. De unde să tăiem?”

„Creștem prețul la pasta de dinți și o să ieftinim la lapte. Nu o să observe clientul pentru că își ia pastă de dinți o dată pe lună, nu o să vadă că s-a mai scumpit cu 5-10%, dar o să vadă la pâinea albă simplă feliată”, afirmă reprezentantul asociației.

Ce produse se vor ieftini? Ordonanța este plină de neclarități

„Duhul a ieșit din sticlă și nu mai poate fi băgat la loc. Ne-am arucat o privire peste text și, din păcate, avem o mulțime de neclarități pe care noi le-am fi spus de la început dacă eram invitați la discuții”, a mai spus Paraschiv.

Ce neclarități a menționat el:

1. Pâine albă simplă de 350 grame. Întrebare: Feliată? Intră sau nu? Există pâine albă simplă și pâine albă simplă feliată.

2. Lapte proaspăt de 1L. Intră și UHT? UHT este considerat proaspăt?

3. Brânză telemea vrac. Dacă ne referim al brânză telemea vrac cred că prezintă 2% din brânzeturi ca și cotă de piață. Consumatorul la raftul de brânzeturi aproape că nu va vedea nicio scădere.

La fel se întâmplă la iaurt. Iaurtul mai mic de 200 ml aproape că nu are cotă de piață.

4. Uitați-vă la ouă: medii - 10 bucăți ambalate. Avem ouă ambalate la 6 bucăți, la 20 bucăți, la 30 bucăți. Alea nu intră, nu?

Avem ouă crescute la sol, altele în baterii.

5. Pulpe de pui întregi: sunt și cu spate și fără spate. Nu știm la care se referă.

6. Carnea de porc. Carnea de porc lucru și carnea de porc tocată au în galantar același preț. În momentul în care un client îmi solicită să-i toc niște carne de porc lucru, care e redusă la preț, eu îi vând de fapt carne de porc tocată. Cum o joc aici?

7. Cartofi proaspeți albi vrac. Sunt două tipuri de cartofi pe piață: albi și roz. Cei roz nu intră? Care sunt cartofii care nu sunt proaspeți? Cartofii dulci, dacă sunt proaspeți, intră sau nu?

Vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România spune că asociația nu a fost invitată la discuții când s-a hotărât textul ordonanței de urgență. Cota de piață a acestor companii este de 35%.

Există două Românii: a bugetarilor și a celor din privat

Feliciu Paraschiv a mai afirmat că avem două Românii:

„1. A bugetarilor care au salarii mai mari. Nu au țintă în business-ul lor deloc în ceea ce fac în fiecare zi. Uitați-vă la profesori: au cerut salarii mari, li s-au dat și au obținut cele mai slabe rezultate la titularizare din ultimii ani.

Într-o companie privată în care tu ceri un salariu mai mare, îl primești și obții rezultate mai slabe, ești dat afară.

2. A celor care lucrează în privat: plătitorii de taxe care trebuie să susțină salariile și mofturile celor din prima Românie. Suntem copleșiți de reglementări, cerințe inutile, taxe, de tot felul de lucruri care vin peste noi.”

Citește și:

Ieftiniri la alimente de bază în 2023. De la ce dată ar urma să se observe