BNR se așteaptă la o inflație de 8,9% la finalul lunii septembrie, conform datelor publicate de instituție. De asemenea, pentru finalul anului vede un procent de 7,2%, cu un interval de incertitudine de +/1 punct procentual.

Fructe la supermarketFoto: Hotnews / Florin Barbuta

În ceea ce privește final de 2024, atunci am putea vedea 4,4%.

Vizavi de aceste cifre, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că această prognoză este influențată de incertitudini.

Una dintre ele este programul de taxare la care se gândește Coaliția PSD-PNL.

„Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a afirmat Isărescu.

El a povestit că recent a fost la un seminar internațional la Dubrovnik (Croația) organizat cu sprijinul FMI.

„Un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflație corelată cu creșterea costurilor salariale”, a spus Isărescu, adăugând că acesta e un tip de inflație „destul de periculoasă pentru că nu o combați ușor".

„Este un avertisment legat de evoluția viitoare a prețurilor nu numai în România, dar în Europa în general”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Vezi și:

VIDEO Isărescu: Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade / Dacă corecția fiscală nu va mulțumi instituțiile internaționale, o va plăti „cine te aștepți mai puțin”