O „hartă” a banilor cei mai mulți pe care-i plătim, dar și a celor mai mici sume alocate poate spune multe despre prioritățile locuitorilor din fiecare regiune. HotNews a analizat pe baza datelor furnizate de Statistică cheltuielile pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare, pe regiuni de dezvoltare, în anul 2022.

Colectie de haineFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

În demersul nostru am exclus alimentele și cheltuielile cu țigările (și celelalte articole şi accesorii pentru fumat) care ocupă cea mai mare parte din bugetul unei familii. Datele provin din ancheta bugetelor de familie a INS.

Puteți să vă plimbați cu mouse-ul pe deasupra fiecărui județ pentru a afla pe ce se duc cei mai mulți bani și care sunt produsele cărora li se alocă cele mai mici bugete.

Mai jos, aveți tabelul, așa cum apare în datele INS

Cum spuneam, în toate regiunile cheltuielile cu tutunul afectează bugetul foarte serios. Deoarece gospodăriile au resurse limitate la dispoziție, consumul de tutun le face să aloce mai puțin pentru alte articole cum ar fi îmbrăcămintea, educația și îngrijirea medicală. Asta este mai ales valabil pentru gospodăriile cu venituri mici, pentru care presiunea asupra bugetului este și mai mare.