​Guvernul va face două rectificări bugetare în acest an, una în septembrie și alta în noiembrie, când se vede exact ce s-a cheltuit la fiecare minister, au declarat joi surse guvernamentale. Măsura prin care multinaționalele cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro să plătească 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, ar genera aproximativ 6 miliarde de lei la buget, susțin alte surse guvernamentale.

BugetFoto: Lawrence Willard | Dreamstime.com

Măsura privind taxarea multinaționalelor ar urma să intre în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2024, iar eliminarea unor facilități fiscale din construcții, agricultură și IT ar urma să se aplice de la 1 octombrie 2023, au precizat sursele.

Discuţiile privind încadrarea în ţinta de deficit bugetar ar urma să continue la Bruxelles, cel mai probabil pe 1 septembrie, în contextul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o va efectua pentru a purta discuţii cu înalţi oficiali europeni, au menţionat surse guvernamentale citate joi de Agerpres.

Anterior datei de 1 septembrie, vor merge în vizite de lucru la Bruxelles miniştrii Muncii, Finanţelor şi cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Pe 28 august va merge la Bruxelles ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a discuta cu oficialii CE pe tema proiectului privind pensiile speciale, dar şi privind reforma în ansamblu a sistemului de pensii, pe 29 august - ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pentru discuţii pe tema proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind reforma administrativă şi măsurile fiscale şi pe 30 august ministrul Proiectelor Europene - Adrian Câciu, pentru renegocierea PNRR pe temele anunţate, printre care şi cea privind capitolul REPower EU.