O nuntă cu inculpați și judecători ● Proiecția filmului “Arsenie. Viața de apoi”- anulată de două instituții de cultură din Arad ● Taverna Racilor închisă și în Timișoara ● Bani băgați de polițiști cu forța în buzunarul unui tânăr vizat de un flagrant ● Ziua în care fiscul ar trebui să pună lacăte la uși, iar funcționarii să plece acasă ● Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri ● Bugetarii ar putea reveni la telefonul cu butoane ● Efectele supraimpozitării băncilor cu 1% din cifra de afaceri. Cresc dobânzile? ● Cazul profesoarei care apare goală într-un video. Părinții nu sunt de acord cu decizia luată ● Ieșirea din economia liberală de piață

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

O nuntă cu inculpați și judecători: Stan s-a însurat, Chirica s-a mufat, Savonea s-a distrat, Adomniței s-a achitat

Deși este suspect, inculpat sau chiar trimis în judecată în dosare de corupție, primarul Mihai Chirica a fost invitat la nunta lui Gheorghe Stan, judecător în Cadrul Curții Constituționale a României. Mihai Chirica a stat în compania cremei Justiției din România: procurori generali, șefi ai CSM, judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru primar, această publicitate, chiar rândurile de față, este nesperată.

Gheorghe Stan e brațul lung care îl mângâie pe creștet, de la 400 de kilometri distanță, pe Mihai Chirica. Judecătorul CCR este exponentul la vârf a unei grupări extrem de puternice în sistemul de justiție din România, formate din procurori și judecători care se promovează și se susțin reciproc, scrie ReporterIS.

Proiecția filmului “Arsenie. Viața de apoi” a fost anulată de două instituții de cultură din Arad

Regizorul Alexandru Solomon, realizatorul filmului “Arsenie. Viața de apoi” a relatat azi pe pagina sa de facebook cum s-a ajuns în situația ca proiecția documentarului său să fie anulată de două instituții de cultură din Arad, la presiunea unor amenințări.

“În seara asta Arsenie. Viața de apoi urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut, scrie Cultura la dubă.

Taverna Racilor închisă și în Timișoara

Taverna Racilor închisă și în Timișoara. Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest a precizat, într-un comunicat transmis PRESShub, că a descoperit materii prime congelate păstrate incorect la rece, pește și fructe de mare expirate, produse din diferite categorii puse la grămadă.

„SC NEDSEA SRL – Restaurant Taverna Racilor punct de lucru Iulius Mall Timisoara, control operativ

Abateri: operatorul economic funcționează (…) fără a avea autorizație din partea Primăriei Municipiului Timișoara, fiind prezentat un document înregistrat de solicitare obținere acord pentru desfășurarea exercițiilor comerciale, scrie PressHub.

Scriitori americani renumiți au dat în judecată OpenAI că le-a folosit cărțile

Un grup de 17 romancieri renumiți, între care George R.R. Martin (autorul seriei „Cântec de gheață și foc”, ecranizată de HBO sub titlul„Urzeala tronurilor”), John Grisham („Firma”, „Cazul Pelican”), George Saunders („Pastoralia”) și Jodi Picoult („Mici lucruri mărețe”), au intentat marți, 19 septembrie, un proces împotriva OpenAI, acuzând compania că le-a încălcat drepturile de autor când a folosit cărțile lor pentru a-și antrena chatbot-ul ChatGPT, scrie Libertatea.

Bani băgați de polițiști cu forța în buzunarul unui tânăr vizat de un flagrant. ÎNREGISTRĂRI: „Niciun ban n-am luat”, „Lasă că ţi-i dau eu”, îi spune poliţistul

În august anul trecut, când a mers să se întâlnească, într-o parcare din Timişoara, cu o fată pe care o şantaja, Alin* a pornit înregistrarea telefonului. A apărut poliţia, care l-a imobilizat, l-a încătuşat şi i-a băgat în buzunar 200 de euro - banii de flagrant, pe care fata nu apucase să-i dea. Totul a rămas pe înregistrarea care a ajuns în posesia Libertatea.

Ziua în care fiscul ar trebui să pună lacăte la uși, iar funcționarii să plece acasă

După „lupte seculare” care au durat mai bine de trei luni, guvernul a afișat varianta finală a pachetului fiscal. Să lăsăm la o parte toate obiecțiile atât de simple care se pot aduce proiectului de lege. Să ignorăm lipsa de predictibilitate. Să ne facem că nu vedem modul haotic în care au apărut variante după variante ale programului fiscal, timp de trei luni, iar acum versiunea finală trebuie dezbătută în mare viteză pentru că guvernul se grăbește să își asume răspunderea în Parlament. În fine, nu mai contează nici capacitatea slabă de analiză a statului în ceea ce privește efectele pe care pachetul fiscal le va avea asupra bugetului și asupra economiei, scrie RFI.

Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri

Guvernul se așteaptă să încaseze de la sectorul bancar suma de 336 milioane de lei ca urmare a introducerii impozitului pe cifra de afaceri, a declarat, într-o conferință de presă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a declarat că șeful unei bănci i-a spus în urmă cu câteva zile că ar fi putut plăti chiar și 3% pe cifra de afaceri, fără să explice de ce nu a dat curs propunerii generoase a respectivului președinte de instituție bancară, scrie Profit.ro.

Salariul minim brut va crește la 3.300 lei, de la 1 octombrie 2023 (proiect de HG)

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat de la 3.000 lei la 3.300 lei pe lună, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern scos în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Majorarea ar urma să intre în vigoare la data adoptării documentului şi reprezintă o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023. Peste 1,8 milioane de angajaţi vor fi beneficiari direcţi ai acestei măsuri, scrie Startupcafe.ro.

Bugetarii ar putea reveni la telefonul cu butoane

Bugetarii nu vor avea telefoane mai scumpe de 500 de lei, iar abonamentul decontat nu va depăși 25 de lei. Mașinile nu vor fi mai scumpe de 23 de mii €. Limitarea referitoare la autoturisme se aplică numai operatorilor economici de stat și instituțiilor din subordinea Parlamentului și a Guvernului.

În nouă luni, cât au trecut de la începutul anului, instituțiile bugetare au cheltuit două milioane de lei pentru achiziția de telefoane mobile. Suma este corespunzătoare doar unui singur cod CPV - telefoane mobile. Dar nu este singurul folosit în Sistemul de Achiziții Publice, scrie Europa Liberă.

Efectele supraimpozitării băncilor cu 1% din cifra de afaceri. Cresc dobânzile?

Pachetul de măsuri fiscale pus în dezbatere publică după luni de discuții și neînțelegeri în coaliție, menit să acopere gaura bugetară și să țină sub control deficitul, prevede și impozitarea cu 1% a băncilor. Măsura a provocat neliniștite. Vor crește sau nu dobânzile la credite?

După discuții între Ministerul Finanțelor și guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, s-a ajuns la un consens asupra impozitării bancilor cu 1% din cifra de afaceri.

Isărescu nu a fost fericit, pentru că această impozitare vine peste cea de 16%, dar nu a spus-o cu subiect și predicat, ci s-a referit la „abuzul de politici fiscale”, care „bruschează omul de afaceri” și generează „instabilitate”, scrie Europa Liberă.

CFR Călători și statul român țin la coadă mii de studenți orfani sau proveniți din centrele de plasament

Studenții orfani sau proveniți din centrele de plasament au dreptul la bilete gratuite de tren – dar pentru asta statul român îi pune să stea la cozi.

CFR Călători este în plin proces de modernizare a site-ului prin care vinde bilete de tren online, mai ales că legea schimbă reducerile de care pot beneficia anumite categorii de călători, inclusiv studenții, din această toamnă. Chiar și așa, compania de stat nu face nimic pentru a acorda această facilitate tocmai categoriilor vulnerabile: studenții orfani de un părinte și proveniți din centrele de plasament. Ei au dreptul la călătorie gratuită, însă, spre deosebire de toți ceilalți, care își pot lua bilete online, sunt puși să stea în continuare la ghișeu, scrie PressOne.

Cazul profesoarei care apare goală într-un video. Părinții nu sunt de acord cu decizia luată

Profesoara de desen din cadrul Liceului Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona, împotriva căreia un grup de părinți au cerut măsuri drastice printr-o petiție, nu poate fi trasă la răspundere pentru nicio abatere.

Un videoclip în care aceasta apare dezbrăcată a provocat revoltă în comunitate, dar nu reprezintă un motiv pentru care cadrul didactic să fie sancţionat, după cum a stabilit o comisie preliminară de cercetare internă.

Dascălul a atras reproşuri pentru un clip în care dansează fără sutien, alături de două manechine îmbrăcate în straie specifice femeilor din mediul rural în perioada comunistă. Filmată în 2011, scena a fost apreciată de criticii de artă internaționali, fiind premiată în Italia cu o distincţie importantă., scrie PressHub

Ministerul Energiei: ,,CEO va încheia contractul de proiectare pentru elaborarea planurilor tehnologice de încetarea activității”

Indiferent care vor fi demersurile Grupului de lucru pentru actualizarea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și până Comisia Europeană va analiza o eventuală notificare în acest sens, perimetrele miniere ale companiei se închid pe rând. Potrivit unui document al Ministerului Energiei, compania energetică a întocmit planurile tehnologice de încetare a activității în trei perimetre de exploatare, iar pentru alte patru perimetre miniere, pentru care au fost deja stabilite termene de oprire în 2024 și 2025, CEO urma să încheie contract pentru elaborarea planurilor tehnologice de încetare a activității, scrie Gorjeanul.

Cristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât sunt de dure” măsurile fiscale de ajustare anunțate de guvern.

Aceste măsuri nu sunt dure (i-am și zis): ar fi fost măsuri dure dacă ar fi crescut impozitul pe profit de la 16% la 30%. Ele sunt pur și simplu antieconomice și scot România de pe harta economiilor liberale de piață.

România e singura țară din UE care ia măsuri de o asemenea absurditate economică, scrie Curs de Guvernare.

​Statul pierde peste 182 de milioane de lei din Galați

Datoriile acumulate la bugetul de stat de cei mai mari 25 de datornici gălățeni depășesc suma de 182 de milioane de lei, echivalentul a 35,5 milioane de euro. Sunt sume de la care, în principiu, statul român poate să-și ia "la revedere", pentru că 23 din cele 25 de firme sunt în faliment, iar una este deja radiată din Registrul Comerțului, scrie Viața Liberă.

Fabrica de vise: multe arestări la domiciliu; canadianul Philipp Fuhrmann, sub control judiciar

Procurorii DIICOT nu au reuşit în această seară să-i convingă pe magistraţii Tribunalului că acuzaţii din dosarul fabricii de droguri de la Miroslava trebuie să rămână după gratii. Un prim lot de 9 inculpaţi în dosar, incluzându-l pe cel considerat liderul grupării, a fost prezentat în această după-amiază judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă. După 7 ore de dezbateri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului a dispus în cazul a 8 dintre inculpaţi, inclusiv a poliţistului Vlad Acatrinei, luarea măsurii arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. În cazul canadianului Philipp Fuhrmann, s-a dispus doar luarea măsurii controlului judiciar pentru două luni, perioadă în care nu va avea dreptul să părăsească limitele judeţului, scrie Ziarul de Iași.