Vânzările din comerțul cu amănuntul, care aproximează foarte bine consumul privat (principala componentă a PIB) își continuă încetinirea, primele 8 luni din 2023 înregistrând un avans de doar 2,4% (de la 2,7% după primele 7 luni), arată datele Statisticii, transmise miercuri.

Alimente la supermarket 2023Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Practic, se confirmă o încetinire a economiei, dar „partea plină” a paharului este determinată de faptul că, întrucât consumul nostru e preponderent din import, balanța comercială se ajustează.

Față de luna trecută, creșterea vânzărilor din august a fost de 2,3%, susținută de vânzările de alimente și de plinurile de carburant făcute de șoferi. Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 1,3%.

Dacă ne uităm pe primele 8 luni, creșterea de 2,4% a vânzărilor comercianților s-au bazat pe creșterea vânzărilor de produse nealimentare (+3,8%) şi cele de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,3%.

„Estimăm o creștere a vânzărilor cu amănuntul de +2,0% în 2023 față de +5,1% în 2022. Creșterea salariilor reale va rămâne probabil robustă în următoarele trimestre, iar vânzările cu amănuntul ar trebui să revină anul viitor la un nivel similar celui din 2022”, arată o analiză a BCR transmisă luni investitorilor.

Structura a PIB-ului 2T23 arată o încetinire semnificativă a consumului privat. Acest lucru se datorează cel mai probabil prețurilor mai mari, creșterii salariilor și ratelor mai mari ale dobânzilor. Pe măsură ce inflația va scădea iar salariile vor continua să se ajusteze în sus, ne așteptăm ca consumul privat să înceapă să se redreseze și să susțină creșterea în 2024, mai arată analiza citată.