Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, care în România deține BCR, la „A”, cu perspectivă stabilă, şi ratingul de viabilitate (VR) la „a”, relatează Agerpres.

Erste Group BankFoto: Manfred Segerer / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost confirmat la „F1”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Fitch notează că ratingurile Erste sunt susţinute de modelul de afaceri universal bine stabilit, cu franciza importantă pe segmentul bancar de retail şi IMM-uri în Austria şi în Europa Centrală şi de Est (CEE).

De asemenea, ratingurile iau în considerare calitatea rezilientă a activelor grupului, câştigurile solide, capitalizarea adecvată şi finanţarea stabilă, apreciază agenția.

Operaţiunile materiale ale grupului în ţări mai puţin dezvoltate şi mai volatile din Europa Centrală şi de Est (CEE) se transpun într-un mediu operaţional uşor mai slab comparativ cu cel al băncilor care se concentrează doar pe Austria.

Drept urmare, Fitch se aşteaptă ca Erste să raporteze indicatori financiari mai buni decât băncile care se concentrează doar pe Austria pentru a menţine ratingul de viabilitate (VR) la „a”.

Agenţia se aşteaptă ca piețele din CEE să continue să livreze o bună rentabilitate adaptată la risc, iar angajamentul strategic la această regiune al băncii sprijină evaluarea Fitch privind profilul de afaceri al grupului. Calitatea activelor Erste rămâne rezilientă, în pofida creşterii economice mai lente, a majorării dobânzilor şi a inflaţiei ridicate, inclusiv în ţările CEE.

În schimb, o revizuire în creştere a ratingului Erste pe termen mediu este limitată. O îmbunătăţire a ratingului pe termen lung şi a ratingul de viabilitate (VR) ar necesita îmbunătăţirea suplimentară a mediului operaţional în CEE, câştiguri mai solide şi un indice mai ridicat de adecvare a capitalului, în timp ce este menţinută actuala calitate solidă a activelor.

Agenţia avertizează că ar putea retrograda Erste în cazul în care calitatea activelor şi profitabilitatea se deteriorează semnificativ.

Evaluarea detaliată a agenției Fitch privind Erste Group Bank poate fi consultată AICI.