Ca de obicei, atunci când o agenție de rating actualizează ratingul României, Ministerul Finanțelor emite un comunicat sumar în care prezintă o mică parte din informație, nu totul: doar partea ce pare pozitivă. Așa s-a întâmplat și acum când S&P reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

S&P ratingFoto: Adrian825 | Dreamstime.com

S&P a spus și alte lucruri, dar nu se află în comunicatul Ministerului Finanțelor.

1. Deficit extern foarte mare

România continuă să raporteze unele dintre cele mai mari deficite externe din Europa Centrală și de Est.

„Ne așteptăm ca deficitul de cont curent să rămână între 6-7% din PIB până în 2026, după un deficit de 9,1% din PIB în 2022, cel mai înalt nivel din 2008”, spune S&P.

2. Lipsa eforturilor de reformă în ceea ce privește piața muncii din cauza demografiei

Economia României se va confrunta cu mai multe provocări structurale după 2026, inclusiv în ceea ce privește tendințele demografice, consideră agenția de rating.

Conform sursei citate, scăderea populației aptă de muncă ar putea trage înapoi creșterea.

De asemenea, alte lucruri negative menționate în acest context sunt lipsa eforturilor în ceea ce privește reforma care să abordeze nepotrivirea competențelor sau a îmbunătățirii mediului de afaceri, precum și încetinirea emigrației nete.

„Înainte de pandemie, forța de muncă din România scădea cu aproximativ 1,2%/an și ne așteptăm ca această tendință să se reducă doar marginal în următorii ani”, se arată în comunicat.

3. Corupția și eficiența guvernamentală, puncte slabe

România are unii dintre cei mai scăzuți indicatori de guvernanță din UE, corupția și eficiența guvernamentală fiind puncte slabe specifice, în opinia experților S&P.

Conform sursei citate, unele reforme politice vor fi greu de implementat, în special cele referitoare la sistemul de pensii, întreprinderile de stat și măsurile anticorupție.

• „Similar, observăm lipsa îmbunătățirii poziției fiscale a României în conformitate cu Procedura de deficit excesiv în desfășurare a Comisiei Europene împotriva României”.

În opinia S&P, asta ar putea duce, în cele din urmă, la întârzierea unor fonduri.

„Cu toate acestea, ne așteptăm la progrese în Strategia de redresare și reziliență, având în vedere importanța mare a fondurilor UE pentru România”, conform S&P.

4. Deficit de 6% din PIB în 2023

„Ne așteptăm ca deficitul bugetar în 2023 să rămână ridicat, la aproximativ 6% din PIB. Așteptările noastre de reducere a deficitului au fost subminate în mare parte de o scădere a veniturilor din taxe”, arată S&P.

• „De asemenea, ne așteptăm ca recentul anunț de consolidare fiscală să susțină reducerea deficitului la 3% până în 2026”

„Măsurile anunțate în septembrie urmăresc obținerea unor venituri fiscale suplimentare de 20 miliarde lei (1,3% din PIB) începând din 2024 prin eliminarea scutirilor, ajustarea cotelor de impozitare specifice și îmbunătățirea colectării”, spune S&P.

Pentru 2024, S&P anticipează un deficit de 5% din PIB.

5. S&P crede că Guvernul ar mai putea umbla la TVA pentru a obține venituri suplimentare, pe lângă modificările din proiectul asumat de Guvern

„Credem că ar putea fi necesare ajustări fiscale suplimentare pentru a atinge ținta de deficit de 3% din PIB stipulată de Procedura de deficit excesiv până în 2026. Ne așteptăm ca astfel de ajustări să vizeze venituri fiscale suplimentare, de exemplu în ceea ce privește TVA”, informează agenția de rating.

  • „Am crescut modest previziunile privind deficitele bugetare ale României la 4,4% din PIB în medie în perioada 2023 – 2026, comparativ cu 3,6% anterior”

6. Inflație ridicată persistentă în următoarele luni

„Inflația rămâne ridicată în România, situându-se în prezent la 9,3% în termeni anuali în august. Deși reprezintă o reducere față de vârful de 14,6% raportat în noiembrie 2022, observăm că a rămas stabilă”, spune S&P.

Acest lucru, spune agenția, crește riscul ca inflația să devină mai persistentă în următoarele luni.

„Ne așteptăm ca inflația să rămână peste intervalul de toleranță al BNR de 1,5 – 3,5% până în a doua jumătate a anului 2025”, informează S&P.

Ce spune Ministerul Finanțelor în comunicatul referitor la reconfirmarea ratingului de către S&P

Redăm mai jos comunicatul integral:

„Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al UE vor continua să fie o ancoră pentru reformele politice și fiscale.

„Reconfirmarea ratingului de către S&P este o recunoaștere a angajamentului nostru ferm de a menține stabilitatea economică, a controla deficitul bugetar și a promova reformele structurale. Acest fapt ne ajută să accesăm piețele de capital la costuri mai reduse și să atragem mai multe investiții străine, ceea ce va contribui la creșterea economică, iar pentru oameni va însemna crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții. Ministerul Finanțelor își menține prioritățile și obiectivele de implementare a măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară și a celor necesare asigurării unei creșteri economice sustenabile a României pe termen mediu. Ne angajăm să menținem o gestionare prudentă a finanțelor publice și să reducem treptat deficitul” , a declarat ministrul Marcel Boloș.

În evaluarea realizată, S&P evidențiază angajamentele de a continua reformele și agenda fiscală echilibrată și credibilă pe termen mediu susținute de Strategia de redresare și reziliență a României. De asemenea, subliniază reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivă în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țări din Europa Centrală și de Est.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie până în anul 2026, în condițiile în care țara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Principalii factori ce pot conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea structurală a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și îmbunătățirea susținută a performanței economice a României. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Agenția ar putea decide înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei dacă se va înregistra o creștere reală a economiei semnificativ sub așteptările actuale ale agenției și dacă eforturile guvernamentale sunt insuficiente pentru consolidare fiscală pe termen mediu pentru reducerea sustenabilă a deficitelor.

Reamintim că în data de 8 septembrie 2023 Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.”

Sursă foto: Dreamstime.com