Premierul Marcel Ciolacu l-a comparat luni pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu o păpușă voodoo, pe fondul scandalului banilor de pensii, subliniind că el nu îl va înțepa pentru că știe ce l-a speriat, pierderea banilor europeni, dar că este nevoie de creșterea pensiilor. „Dacă dvoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie de 1980 de lei vă anunț că nu se mai poate. Este inuman.”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu și Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin
  • UPDATE 13:32 Boloș a reacționat spunând „aceste lucruri nu poate să le comenteze”. „Eu rămân în continuare adeptul lucrurilor corect făcute, cu onestitate şi cu tratarea lor profesional. Că unii văd că am fost poate mai dur sau că am fost, eu spun realist...dacă e să avem o abordare foarte corectă, trebuie să luăm în calcul aceste riscuri şi măsurile noastre pe ceea ce înseamnă încasări de venituri la bugetul de stat, din zona implementării proiectelor de digitalizare, din combaterea evaziunii fiscale, să vedem ce rezultate dau şi cât de sustenabile sunt”, a mai spus ministrul finanțelor.

Prezent la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România, premierul a atins din nou problema banilor de pensii și a măsurilor fiscale pentru a nu se pierde banii europeni.

  • „Marcel Boloș a reușit până la urmă și s-a străduit pentru acest lucru să-mi ia fața și să devină un fel de păpușă voodoo în care toată lumea în fiecare zi trebuie să-l înțepe. Eu nu am să-l înțep niciodată pe Marcel Boloș. Nu am să uit niciodată ce a făcut Marcel Boloș la MIPE.
  • Știu ce l-a speriat pe Marcel Boloș ca și ministru al Finanțelor. Marcel Boloș a văzut pericolul blocajului total al României, pericolul de a pierde peste 70 miliarde euro bani europeni.”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Este inuman să continuăm cu o pensie medie pe lună octombrie de 1980 de lei / Trebuie să venim cu reformă fiscală în 2025 - 2026

Referindu-se la discuția privind banii pentru noua lege a pensiilor, Ciolacu a subliniat că majorarea pensiilor trebuie făcută, dar admite că este nevoie de o reformă fiscală în 2025 și 2026.

  • „Când vorbim de PNRR nu ar trebui să vorbim în primul rând despre bani, ci despre reformele care sunt în PNRR, acesta era adevăratul pericol.
  • Știu că s-au luat acele măsuri fiscale, mai nou discuția aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, în anul viitor, în anii viitori.
  • Dacă dvoastră credeti că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie de 1980 de lei, vă anunț că nu se mai poate. Este inuman.
  • Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa.
  • Cu adevărat trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025, 2026 echitabilă, trebuie să venim cu reforme atât la nivel central cât și la nivel local.”, a spus Ciolacu.

Trebuie reformă administrativă, dar nu se va pune în aplicare în 2024

Premierul a mai subliniat nevoia unei reforme administrative, dar spune că este nevoie de consultanță în acest sens.

  • „Trebuie făcută și reforma administrativă. Cu adevărat ea nu se va pune în aplicare în 2024, dar ea trebuie să pornească de la d-voastră.
  • Cel mai ușor pentru noi politicienii este să venim cu o lege și să spunem: „domnule sub 2000 de locuitori nu mai există nicio comună!”. Este foarte greșit să avem această abordare. Nu trebuie să fie matematică, pentru o reformă administrativă ne trebuie un plan pe care să-l construim cu consultanță si să nu mai continuăm să reinventăm apa caldă.”, a declarat premierul.

Ciolacu: România are o problemă cu deficitul și cu prioritizarea cheltuielilor / Nimeni nu a venit să naționalizeze ceva

Marcel Ciolacu a făcut apel la autoritățile locale să facă efortul de a ține balanța între venituri și cheltuieli.

  • „N-am luat măsuri fiscale pe acest sfârșit de an. Acea ordonanță cu măsurile fiscale este până pe 31 decembrie. Provocarea mea este de a veni cu un buget în acest an, astfel incat dvoastra să va puteti construi din februarie noile proiecte.
  • Nu va confisca nimeni niciun ban din conturile adminstrației locale. Nu are o problemă România cu banii. România nu are o problemă macroeconomică, ci o problemă în ceea ce privește deficitul și în ceea ce privește prioritizarea cheltuielilor.
  • S-a cheltuit prea mult în toate direcțiile, încercând să acoperim totul și s-a uitat un lucru esențial - până în 31 decembrie 2023 inchidem un exercițiu financiar 2016-2020. Asta este prioritatea administrației centrale si locale si a României. Nu cred ca trebuie să ne întoarcem să vorbim de o absorbtie de 52-54% cred în ultimul exercițiu, ci de o absorbtie cu 9 în față.
  • În ordonanță am venit cu modificarea și am făcut un buffer de 250 de milioane și vom continua să mergem pe acest mecanism astfel încât să puteți acoperi toate corecțiile venite prin scumpirea de materiale să aveti cofinanțarea de 15% asigurată, dar cu adevarat trebuie un efort să vină și din partea d-voatră pentru că e un moment dificil între a ține balanta intre venituri și cheltuieli.
  • Nimeni nu a cerut nimic mai mult, nimeni nu a venit cu nicio o catastrofă, să ia banii dvoatră din conturi, să naționalizeze ceva. S-au depăsit acele momente ale istoriei.”, a spus Ciolacu.

Premierul a spus că astăzi va avea loc o ședință a Coaliției legată de bugetul de stat și a dat asigurări că vor fi acoperite cheltuielile în ceea ce privește programul Anghel Saligny și investițiile prin CNI anul acesta.

Referindu-se la reorganizarea ministerelor, Ciolacu a spus că vrea ca fiecare minister să aibă un serviciu unic de avizare, atât în privința avizelor solicitate de administrația locală, cât și avizele solicitate solicitate de către populație pentru aceste proiecte.

Ministrul Finanțelor a avertizat că taxele vor crește din 2025 dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare de la anul

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.

Ministerul Finanțelor estimează un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare

Limitele de cheltuieli pentru anul 2024, propuse spre aprobare Guvernului, nu includ impactul suplimentar generat de aplicarea noii legi a pensiilor întrucât aceasta nu este adoptată, se arată în avizul Ministerului de Finanțe.

  • „Având în vedere impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 miliarde de lei respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB incepând cu anul 2025.
  • De asemenea, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar in conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentului 241/2020 privind Mecansimul de Redresare şi Rezilienţă şi art. 19 din Regulamentul 1060/2021 privind Politica de Coeziune, Comisia propune Consiliului suspendarea totală sau parțială a angajamentelor dacă constată că un stat membru nu a luat masuri efective pentru corectarea deficitulul bugetar excesiv.”, se arată în avizul Ministerului de Finanțe consultat de HotNews.ro.

Ministerul de Finanțe a transmis Guvernului un document de 36 de pagini cu observații și spune că avizează acest proiect de lege condiționat cu următoarele măsuri:

  • 1. Asumarea de către Guvernul României a unui pachet legislatív de majorare a veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2025, care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33. mid lei, coroborat cu ducerea la indeplinire a jaloanelor 206 şi 207 din PNRR privind microintreprinderile şi reforma fiscală;
  • 2. Asumarea de către Guvernul României a depăşirii țintei de deficit bugetar şi a eventualelor implicații referitoare la depăşirea tintei de deficit bugetar estimată astfel:- Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;- Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;- Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;- Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;
  • 3. În situatia în care după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar se va analiza posibilitatea eşalonării/aplicarea etapizată a creşterilor de pensii generate de recalcularea acestora.
  • 4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacității instituționale a ANAF, AVR şi MF inclusiv măsuri pentru digitalizarea sistemului finanțelor publice;
  • 5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea încasării prejudiciilor din infractiuni economico- financiare);
  • 6. Continuarea măsurilor pentru reducerea de cheltuieli publice și utilizarea eficientă a fondurilor alocate pentru finanțarea serviciilor publice.Fără asumarea acestor măsuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decât negativ întrucât impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul român.”, se arată în avizul dat de Ministerul condus de Marcel Boloș.

Ministrul Muncii: Legea e sustenabilă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a susținut joi la Guvern că legea ar fi sustenabilă și precizează că Ministerul Muncii, al Finanțelor și Fondurilor Europene au avut un „dialog permament” cu Banca Mondială și Comisia Europeană.

„Toate cifrele le-am avut cu toții la dispoziție. Este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem pentru că românii au nevoie de acest proiect”, a spus ea, arătând spre Ministerul de Finanțe care ar trebui să vină cu soluții.

  • „Este foarte important ca împreună, Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care trebuie să le găsească și sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul de Finanțe. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur, și înțelepciune între noi cei care lucrăm împreună în Guvern sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viață”, a spus ministrul Simona Bucura Oprescu.

Cât privește sursa de Finanțare, Bucura Oprescu spune că banii vor veni de la bugetul asigurărilor sociale și de la bugetul de stat. Aceasta a exclus posibilă eșalonare sau etapizare a creșterii pensiilor în 2024. „Exclus. În luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea”, a spus ministrul, insistând că „am făcut o lege stabilă și sustenabilă”.