Ministrul PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost evaziv joi când a fost întrebat dacă vor fi bani pentru majorarea pensiilor anul viitor, fâcând un apel la politicieni să trateze pensionarii cu respect. „Pensionarii au cotizat 35 de ani. Nimeni nu i-a întrebat dacă au bani să cotizeze. Au cotizat”, a spus Câciu.

Adrian CâciuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea
  • „A fost foarte multă dezbatere și anul trecut a fost dezbatere când s-au majorat pensiile, dacă sunt sau nu bani. Totuși este vorba de drepturile cetățenilor. Pensionarii au cotizat 35 de ani. Nimeni nu i-a întrebat dacă au bani să cotizeze. Au cotizat. Fac un apel la toți colegii politicieni - să tratăm pensionarii cu respectul cuvenit unui cetățean al României și nu în mod abstract.”, a spus joi ministrul Adrian Câciu.

Acesta a amintit că și el a fost ministru de Finanțe anul trecut, dar a găsit resurse pentru creșterile anunțate.

  • „Ați văzut, am fost ministru de finanțe și n-am ieșit la acele momente când am avut, și anul trecut, o anumită, să zic așa, emoție în coaliție pe o serie de dezbateri, am găsit resursele financiare pentru a le da oamenilor ce merită de fapt”, a spus acesta.

Întrebat dacă există bani pentru majorarea pensiilor, acesta a spus: „Banii vor fi în legea bugetului de stat, dar pe modelările de prognoză există bani.”, a spus Câciu.

Ciolacu, în scandalul banilor pentru pensii: ANAF a început să colecteze aproape de ținta asumată

Premierul Marcel Ciolacu a început ședința de Guvern de joi susținând că are o „veste bună”: „ANAF- ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei”, a spus acesta în contextul scandalului legat de banii necesari pentru creșterea pensiilor în 2024.

Senatul a votat marți, proiectul legii pensiilor propus de Guvern, într-o dezbatere maraton. După ce PNL s-a înțeles cu PSD la ședința de la vila Lac, dezbaterile parlamentare s-au desfășurat pe repede înainte în ciuda protestelor opoziției USR și UDMR care au atras atenția că legea nu are un impact bugetar. De precizat este că de la dezbateri au lipsit ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Proiectul merge la Camera Deputaților care este for decizional

Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, a avertizat în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.

Ministerul Finanțelor estimează un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare.