Potrivit statisticilor oficiale, remitențele globale au atins un record de circa 650 de miliarde de dolari în 2022, acestea fiind doar sumele trimise prin canalele oficiale, nefiind contorizați și banii trimiși prin șoferii de autocare șamd. Încasările din remitențe ale Egiptului sunt mai mari decât veniturile aduse de Canalul Suez; în Sri Lanka ele depășesc exporturile de ceai; iar în Marocul remitențele sunt mai mari decât veniturile din turism.

Oficiu trimitere - primire bani Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

India este cel mai mare destinatar din lume. În 2022, a devenit prima țară care a primit peste 100 de miliarde de dolari în remitențe anuale. Mexic, China și Filipine sunt, de asemenea, beneficiari mari. Pentru țările mai mici sau cele prinse în conflict, aceste transferuri sunt vitale.

În perioadele de criză, remitențele oferă un colac financiar financiar. Lucrătorii migranți măresc de obicei sumele pe care le trimit acasă în urma unui dezastru natural, să zicem, astfel încât rudele afectate să poată cumpăra mâncare sau să plătească pentru adăpost.

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de remitențe, în special pentru America Latină și Caraibe. Țările din Golf sunt a doua cea mai mare sursă de remitențe în dolari americani, dar de departe cea mai mare atunci când remitențele sunt măsurate ca pondere din PIB-ul lor. Proporția lucrătorilor străini din Golf depășește adesea 70 la sută din populație. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt surse mari de remitențe pentru Asia de Sud, Africa de Nord și Asia de Sud-Est.

Trimiterea banilor este adesea costisitoare. În medie, clienții trebuie să plătească costuri de 12,50 USD ori de câte ori trimit 200 USD într-o țară cu venituri mici sau medii, conform datelor Băncii Mondiale . Aceasta reprezintă 6,3% din tranzacție și este mai mult decât dublu față de ținta stabilită în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Există și țări în care o prăbușire a remitențelor poate însemna colapsul economic sau oricum, grave probleme în economie

Tonga- Cine primește remitențe și de la cine?

Tonga (oficial Regatul Tonga) este o țară insulară din Oceanul Pacific, cunoscută ca "Insulele Prietenoase" sau "Perla Pacificului de Sud"

În 2022, remitențele primite către Tonga sunt estimate la 220 de milioane USD, sau echivalentul a aproximativ 44% din produsul intern brut din Tonga. Majoritatea gospodăriilor din Tonga primesc remitențe. Din cele 1.160 de gospodării analizate, 959 primesc remitențe. Interesant și de apreciat este că circa jumătate din familiile din Tonga primesc remitențe de la cineva care nu este membru al gospodăriei.

Remitențele medii trimise acasă în ultimele șase luni ale anului 2021 a fost de 5.892 Tongan Pa'anga (TOP), echivalentul a 2.000 de euro, adică circa 333 euro lunar.

Liban

Remitențele au jucat mult timp un rol important în economia Libanului, aducând în medie 7,15 miliarde de dolari SUA (USD) în fiecare an, în ultimii 10 ani.

Colapsul economiei Libanului, determinat de criza economicăde la sfârșitul anului 2019; explozia portului Beirut din august 2020; și creșterea prețurilor globale la alimente din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei de Covid-19 au făcut remitențele și mai importante.

Libanul a fost în 2021 cea mai dependentă țară de pe planetă de remitențe, remitențele reprezentând atunci 53,8% din PIB. Anul trecut, ponderea acestora a coborât sub 40%. Estimările arată că circa 25-30% din familiile de libanezi se bazează pe remitențe ca sursă de venit, în creștere de la 10% în 2018.

Tadjikistan

În Tadjikistan, una dintre cele mai sărace țări din regiunea Asiei, în majoritatea fmiliilor din zona rurală cel puțin unul sau doi membri migrează în străinătate în căutarea unor locuri de muncă.

Tadjikistanul a fost foarte dependent de transferurile pe care migranții le trimit înapoi în țara lor de origine. În 2017, transferurile individuale transfrontaliere de numerar din Rusia s-au ridicat la 6.5 miliarde USD .

În timp ce aceste transferuri ar putea fi o sursă enormă de investiții, cea mai mare parte este cheltuită pentru nevoi primare, cum ar fi hrana, locuința și educația.

Canalizarea acestor venituri în agricultură, care este al doilea sector ca mărime al economiei țării.

Gambia

Fluxurile formale de remitențe către Gambia au crescut constant, înregistrând o creștere de aproape trei ori în ultimii patru ani: de la 278 milioane USD în 2018 la 773 milioane USD în 2021.

Volumul uriaș al remitențelor face ca Gambia una dintre țările cu cea mai mare dependență de remitențe din lume, iar costurile trimiterii banilor în țară sunt printre cele mai ridicate din lume.