„Săptămâna viitoare vom discuta cu salariații Institutului (Național de Statistică- n.red) și vom trece la blocarea activității mai întâi pe o perioadă determinată iar apoi pe perioadă nedeterminată”, a declarat luni pentru HotNews Dan Iliescu, șeful Sindicatului din INS.

Institutul National de Statistica - INSFoto: Hotnews

Așa cum guvernanții au „uitat” să aplice Memorandumul, și statisticienii sunt pe deplin îndreptățiți să „uite” de colectarea, prelucrarea și publicarea datelor statistice referitoare la indicele prețurilor de consum, produsul intern brut, indicatori de întreprindere pe termen scurt, indicatorii pieței muncii, statistici de comerț internațional, populație și mișcarea naturală a acesteia, migrație, statistici agricole, statistici în domeniul transporturilor și energiei etc, spun statisticienii.

Ei au mai făcut și anterior greve de avertisment sau au demarat prosteste spontane, dar fără a obține vreun rezultat.

Șeful Sindicatului mai spune că au discutat și cu președintele INS, Tudorel Andrei, care a promis că va discuta cu oficialii din Guvern pentru deblocarea aplicării Memorandumului din data de 13.07.2022 cu tema „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”.

Săptămâna trecută, membrii sindicatului au demarat acțiuni de protest spontan în 20 din Direcțiile Județene de Statistică, principala revendicare fiind diferența salarială dintre statisticienii din sediul central și cei din direcțiile locale, dar și dezinteresul manifestat de Guvern în a aplica Memorandumul convenit.

De la începutul acestui an câteva mii de oameni au părăsit INS din cauza eforturilor uriașe în termeni de muncă și a contraprestației financiare precare.

Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB) va susține toate demersurile statisticienilor care vor putea culmina în următoarele zile cu blocarea activității instituției, demers cu implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului sau respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale. Singurii vinovați vor fi guvernanții acestei țări care au ignorat şi tratat statisticienii ca pe o categorie inferioară de salariați, mai arată sindicaliștii.