Premierul Marcel Ciolacu se declară dispus să facă un pas în spate și să modifice legea amnistiei evazioniștilor, al cărei inițiator a fost alături de Nicolae Ciucă și care prevede că cei ce încalcă legea, dar achită prejudiciul, mărit acum la 1 milion de euro, scapă de pușcărie. „Dacă de la parchete îmi vine că nu este bine, nu am nicio problemă să modificăm”, a spus Ciolacu, care își apără legea dându-i exemplu pe Messi și pe Shakira.

Marcel Ciolacu face declarații de presă la Guvern Foto: Inquam Photos / George Calin

Reamintim că o instanță spaniolă a anunțat în iulie că a deschis o nouă investigație împotriva cântăreței columbiene Shakira în legătură cu acuzații de evaziune fiscală în ceea ce privește declararea veniturilor și a averii în 2018. Procurorii spanioli care instrumentau cazul respectiv afirmau că Shakira a evitat să plătească taxe în valoare de peste 14,5 milioane de euro și cereau o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare pentru aceasta.

În luna noiembrie, Shakira a ajuns la un acord cu autoritățile spaniole pentru a evita un proces pentru fraudă fiscală. Ca parte a înțelegerii care pune capăt procesului, acuzarea a schimbat pedeapsa cu închisoarea pentru cântăreață cu amenzi, a declarat judecătorul în timpul primei audieri.

  • „Dacă experții de la parchete au alte puncte de vedere, o să modificăm. S-a făcut o estimare că ceea ce a funcționat până acum a fost o tâmpenie. Au făcut alte state înaintea noastră aceste estimări si a reieșit că prioritatea oricărui stat este încasarea banilor.
  • Dacă de la parchete îmi vine că nu e bine, nu am nicio problemă să modificăm.
  • Au făcut Germania, toată lumea. Marcel Avram este un caz celebru. Patronul de la Bayern Munchen - un celebru caz, Shakira, Messi, toată lumea! Le-au luat banii dublu și asta este. Nu că le luăm 15%, ci le luăm dobânzi, penalități, plus 15%.
  • Vreți să-i băgăm în puscărie? Nu am o problemă, dar problema este că în ultimii 10 ani nu am băgat pe nimeni. Ah, pe Gică Popescu, bun, am dat lovitura! Și a și plătit prejudiciul. E falsă tema!”, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de vineri a Guvernului.

Amintim că Parlamentul a votat marți un proiect de lege care scade pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la un milion de euro. În cazul în care sunt prinşi, aceştia pot scăpa total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%.

USR şi Forţa Dreptei au sesizat miercuri Curtea Constituţională pe legea Ciucă-Ciolacu care îi scapă pe evazioniștii fiscali de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro.

Marcel Ciolacu a susținut și miercuri că, de fapt, „dezincriminarea faptelor nu există”.

  • „Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie. Eu nu am fost inițiatorul, a fost un amendament. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Responsabilitatea mea e să fac un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi”, a susținut premierul.

Cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți. Ce prevede proiectul lui Ciolacă și Ciucă

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Opoziția acuză PSD și PNL că dezincriminează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți.

Noile amendamente introduse la Camera Deputaților care prevăd sancțiuni în cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art.8 sau 9:

  • „Dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.
  • Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă”.

Prevederea a fost introdusă la Senat. Varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se referea la suma de 100.000 de euro, și nu 1 milion de euro, cum au introdus senatorii.

În proiectul de lege dezbătut la Camera Deputaților, în raportul comisiei de specialitate articolul 10 prevede:

  • „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
  • (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
  • În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”.

Noul amendament introdus în ședința de plen și citit de deputatul PSD Ștefan Popa prevede:

În prezent, articolul 10 din legea în vigoare prevede pedeapsa cu amenda în cazul în care prejudiciul nu depășește suma de 100.000 de euro.

O altă modificare controversată introduce circumstanțe atenuante mai favorabile decât sunt posibile prin Codul Penal și relaxează acordarea circumstanței atenuante nu până la primul termen, ci până la judecarea definitivă.

O altă prevedere permite încetarea oricărei proceduri judiciare penale împotriva celui care produce evaziune fiscală sub 1 milion de euro (cazier curat), dar achită integral suma plus 25% (în cursul urmăririi penale), 50% până la pronunțarea în primă instanță sau 100% până la pronunțarea hotărârii definitive.

  • „În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”, se arată în modificările făcute.

Totodată, în proiectul de lege apare o nouă infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani: „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

Deputații USR au cerut retrimiterea la comisie a proiectului Ciucă-Ciolacu, în condițiile în care votul de marți încălca mai multe prevederi din Regulamentul Camerei. PSD și PNL au refuzat, adoptând inițiativa pe repede-înainte și în Camera Deputaților, la mai puțin de 24 de ore după votul din Senat.

  • „O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD, înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele.
  • Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România.
  • Uitați-vă pe ce ați votat. Îi ajutați pe marii evazioniști de la 100.000 de euro până la 1 milion de euro pui banii în buzunar, prejudiciu și dacă vine organul de control i-ai plătit a doua zi și ai scăpat fără niciun leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Mai mult de atât, scădeți pedepsele pentru evazioniști”, a spus deputatul USR Stelian Ion.