Sindicaliștii din administrația publică locală intră în grevă de avertisment în peste 800 de primării de comune și orașe la ora 11:00 și se va finaliza în 2 ore, conform Federației Columna SCOR.

BaniFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Conform calendarului aprobat de către Consiliul Național începând de luni 5 februarie 2024 se declanșează GREVĂ GENERALĂ pe termen nelimitat.

Protestul urmărește rezolvarea următoarelor 3 revendicări:

1. Aplicarea integrală a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din Administrația Publică Locală, prin raportarea la salariul minim pe economie de 3.300 de lei.

"La acest moment, salariații din Administrația Publică Locală nu au garantate, prin Lege, majorări salariale, cum se întâmplă la demnitari sau alte categorii de personal din domeniul bugetar, fiind blocați 5 ani la rând de ordonanțele trenuleț", conform sursei citate.

2. Reformarea sistemului de finanțare a bugetelor locale.

"Administrația Publică Locală este poziționată într-o subfinanțare cronică și sistematică, sistemul de finanțare fiind anacronic și lipsit de coerență, autoritățile publice locale fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și competențele prevăzute de Constituție și de Lege, situație care are impact negativ și în privința salarizării", arată sindicaliștii.

3. Deblocarea negocierilor colective pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități/sector de activitate și stoparea ingerinței politicului în exercitarea funcției publice.

Sursă foto: Dreamstime.com