De 30 de ani, în România am cheltuit pentru subvenții în agricultură vreo 22 miliarde euro, spune economistul Iancu Guda. „Avem cea mai mare suprafață arabilă la suprafața țării cu cel mai fertil teren și avem cea mai slabă productivitate pe hectar. Ceva facem prost”, a afirmat el în cadrul unui eveniment organizat de CursDeGuvernare.ro.

TractoareFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, nu se poate să ai acest indicator și cea mai slabă productivitate din Europa.

“Cred că știu ce facem prost: aruncăm bani pe subvenții fără să condiționăm fermierul să se dezvolte, să comaseze suprafețele, să gândească business-ul la nivel de cooperativă. Acum protestează. M-am uitat pe codul CAEN 0111 pe ultimii 5 ani. 9 din 10 fermieri și-au dat dividende, au făcut profit mediu net în ultimii 5 ani de 20%. Când vine un an prost, ce se întâmplă, că e secetă, că e Ucraina, prețul la cereale? Ies în țară și vor subvenții. Ăsta nu e business”, a mai afirmat el.

Iangu Guda a mai spus că Statul trebuie să vină și să spună: te subvenționez dacă meriți.

„Ce înseamnă „a merita”? Ție îți pasă de afacerea ta? De ce să-mi pese mie, Stat? Ce? Te subvenționez? Eu înțeleg că toți studenții mănâncă ieftin la cantină, dar numai cei buni primesc burse. Meriți? Ia să vedem, ai ieșit din zona de confort? Ce suprafață ai? 94% din fermierii români au suprafață exploatată de sub 5 hectare. E cea mai granulată agricultură din Europa. Cum să fim competitivi dacă 2 din 100 fermieri au tractor? De ce să aibă tractor dacă au doar 3-4 hectare? Nu se justifică”, a mai arătat el.

  • „Atunci cum îi stimulăm? Îți dau subvenție doar dacă ai suprafață minimă sau procent din profitul reinvestit. De ce să-ți dau subvenție dacă tu nu-ți dai profit reinvestit? Adică reziliența se antrenează în vreme bună”.

„Nu pot să dau dividende încontinuu și când e vreme proastă, secetă, să mă plâng că n-am reziliență și că afacerea nu suportă șocurile”, a mai afirmat economistul.