Trei sferturi dintre românii din populația Pareto reușesc să economisească în mod constant, iar 25% dintre ei pot acoperi cheltuieli neprevăzute de până la 10.000 de lei din propriile fonduri, arată Pareto Report. Populația Pareto, în România este de 1,9 milioane de oameni, care înseamnă 20% din publicul comercial general, digitalizat.

Multime de oameni pe stradaFoto: Shutterstock

Populația de 18-65 de ani, care folosește internetul cel puțin o dată pe lună, este de 9,2 milioane de oameni, din totalul de 19 milioane de rezidenți ai țării, conform studiului, ajuns la a treia ediție.

Cei 1,9 milioane de români, care au cele mai mari venituri declarate, generează anual venituri de 32 miliarde de euro.

„Publicul Pareto este masa critică pentru businessuri, iar cele care înțeleg mai bine direcția în care se îndreaptă atitudinile și preferințele acestor consumatori de află deja cu un pas înaintea competitorilor", declară Mihai Bârsan, fondator al The Engine.

Cei mai mulți dintre membrii populației Pareto au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, ponderi însemnate având cei ce sunt profesioniști tineri din mediul urban și cei care au mai multe surse de venit. Interesant este și faptul că ponderea celor care nu au copii este mai mică față de restul populației.

Veniturile celor din populația Pareto au crescut pe parcursul ultimului an cu 15% față de perioada precedentă, media netă ajungând la 7.169 lei pe lună, aproape dublu față de cei din publicul comercial general. În plus, studiul arată că este evidentă o creștere disproporționată între veniturile femeilor și bărbaților, diferențele ajungând la 2.000 de lei pentru populația Pareto și 1.000 de lei pentru publicul comercial general, ceea ce înseamnă că „prăpastia” s-a dublat față de 2022.

Peste trei sferturi (77%) dintre membrii populației Pareto economisesc în mod constant, ponderea lor fiind de 1,5 ori mai mare decât în cazul publicului comercial general.

În ce privește sursele financiare pentru cheltuieli suplimentare sau neprevăzute, trei sferturi dintre Pareto declară că au apelat cel puțin o dată la cunoștințe sau prieteni. 69% dintre Pareto au economii pentru situații neprevăzute, 45% au economii pentru perioada de pensie, iar 37% au bani puși deoparte pentru copii.

În cazul cheltuielilor neprevăzute de până în 10.000 de lei, un sfert dintre membrii populației Pareto au posibilitatea de a le acoperi fără probleme din propriile economii, față de 10% în cazul publicului comercial general. Pe de altă parte, pentru cheltuieli neprevăzute de peste 25.000 de lei, cei mai mulți trebuie să apeleze la un credit, doar 15% având aceste sume disponibile.

Principiul Pareto, cunoscut ca regula 80/20, se traduce în afaceri astfel: 80% din vânzări vin de la 20% din clienți. Orice țară are o populație Pareto: acei 20% din vârful piramidei de venituri. Aceștia sunt cei mai valoroși consumatori, având o pondere disproporționată ca nivel al vânzărilor din mai toate domeniile. Ei pot face diferența dintre succes sau eșec, mai ales în cazul produselor și serviciilor inovatoare.

Economiile a 59.500 de români sunt de 100 ori mai mari decât depozitele altor 14,1 milioane de cetățeni

Activele financiare ale populației sunt polarizate foarte accentuat, astfel că 0,4% dintre deponenți ( 59.500 persoane) cumulau, la finalul trimestrului III al anului 2022 o proporție de 26% (64,6 mld lei) din totalul depozitelor cetățenilor, deținând în medie 1,08 mil lei pe persoană, respectiv echivalentul a 220 mii euro.

La polul opus se situează 99,6% din deponenți (14,1 mil persoane) care posedă 74% din depozite, suma medie economisită de aceste persoane fiind de 11.000 lei, respectiv echivalentul a numai 2.200 euro.

Active financiare sunt cele sub forma numerarului, depozitelor la bănci, acțiunilor și participațiilor la diferite firme, creanțe, totalul acestora diminuându-se cu valoarea obligațiilor de achitat (inclusiv credite bancare).

Numerarul deținut de populație a crescut de 12,4 ori în echivalent euro (de la 0,9 mld euro la 11,2 mld euro), mai rapid decât economisirea populației la bănci, care a crescut de numai 9,1 ori (de la 6 mld euro la 55 mld euro).

Cauzele majorării semnificative a numerarului sunt reprezentate și de tendința unui număr tot mai mare de cetățeni (inclusiv prin intermediul firmelor) ca, pe fondul caracterului lax al legislației, să desfășoare operațiuni economice necontabilizate, veniturile astfel obținute neputând fi justificate în raport cu băncile în scopul constituirii depozitelor tezaurizare sub diferite forme, multe dintre ele inedite, și la alimentarea, în cadrul unui cerc vicios, a economiei informale.