Seniorii elvețieni au de ce se bucura: a 13-a pensie este acum în vigoare. Cu 58,2% din voturi și o majoritate obținută cu ajutorul a mai bine de jumătate din cantoane, măsura a trecut de votul popular, scrie presa locală.

Oameni, tineri, senioriFoto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Elvețienii, a căror populație îmbătrânită se confruntă cu un cost al vieții în creștere, au votat în favoarea unei pensii suplimentare (a 13-a pensie), potrivit rezultatelor consultării.

Propunerea a primit 58,2% din voturi în țară, conform acestor rezultate provizorii care arată, de asemenea, că a obținut o majoritate de voturi în peste 13 din cele 26 de cantoane elvețiene, condiție pentru a fi adoptată.

Pensia Pilon I

În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă pentru o persoană singură este de 1225 CHF pe lună, iar pensia maximă, 2450 CHF.

Valoarea pensiei depinde de mai mulți factori:

Numărul de ani în care ați plătit contribuțiile: dacă ați plătit contribuții la AVS de-a lungul vieții profesionale, aveți dreptul la pensie completă. Dacă nu, ei primesc o pensie redusă. De exemplu: neplata contribuțiilor AVS timp de un an va reduce pensia cu aproximativ 2,3%.

Cu cât salariul este mai mare, cu atât contribuțiile la AVS sunt mai mari. Acest lucru va crește pensia. Pentru a obține o pensie maximă, venitul anual mediu va trebui să fie de cel puțin în jur de 88.200 CHF.

Pensia pentru cuplurile căsătorite și cuplurile într-un parteneriat înregistrat este limitată la 150% din pensia unică maximă, în prezent 3675.- CHF (chiar dacă suma celor două pensii ale soților sau partenerilor depășește această sumă).

Pensionare anticipată sau amânată

Vârsta legală de pensionare în Elveția este de 65 de ani. Este posibil să vă pensionați anticipat cu unul sau doi ani, caz în care veți primi o pensie redusă.

Dacă vă pensionați cu un an anticipat, pensia vi se va reduce cu 6,8% și cu 13,6% dacă vă pensionați cu doi ani înainte.

Dacă, pe de altă parte, decideți să vă amânați pensionarea cu un an sau, cel mult, cinci ani, pensia vă va crește în funcție de cât mai mult timp lucrați după pensionare.

Dacă pensia nu acoperă cheltuielile de bază (de trai), elvețienii pot obține prestații suplimentare: sprijin medical, ajutor privind creșterea mobilității, ochelari, proteze sau lifturi.