Statele Unite cauta solutii pentru a-si fabrica mai ieftin monedele, pe fondul cresterii foarte mari a preturilor metalelor. Acum, pentru a scoate un "penny" (cent) se plateste 1,3 centi, adica mai mult decat valoarea propiu-zisa a piesei, scrie publicatia Business Report.

Fabricarea unui "nickel", adica moneda de 5 centi, a ajuns sa coste 7,7 centi, potrivit reponsabililor Mint, organismul care fabrica si pune in circulatie piesele monetare ale SUA.

Trezoreria SUA pierde astfel circa 100 de milioane de dolari pe an, potrivit membrilor Congresului american.

Astfel, Camera Reprezentantilor a adoptat o lege prin care sa se reintroduca moneda penny fabricata din otel, asa cum n-a mai fost din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Problema fabricarii monedelor americane din metale mai ieftine este intens dezbatuta in ultima perioada in SUA. Unii au afirmat ca nu mai este neaparata nevoie de moneda de un penny si ca nu ar mai trebui fabricata, avand in vedere ca banii electronici castiga tot mai mult teren, scria un editorial din Chicago Tribune.

Pe de alta parte, sustinatorii monedei de un penny spun ca aceasta trebuie mentinuta mai ales pentru actiunile caritabile.