Peste 90% dintre romani nu stiu ce inseamna DAE, iar 46% nu-si permit sa se imprumute la banca
Studiul “Cresterea creditului in Romania: Evolutie si perspective” ofera informatii despre piata creditului de consum si despre comportamentul romanilor in relatia cu institutiile financiare.
La intrebarea “Cand ati citit contractul, ati inteles toate clauzele si obligatiile care deriva din respectivul contract, inclusiv toate comisioanele aferente imprumutului?”, 70% dintre persoanele chestionate au raspuns ca au inteles tot, deoarece contractul era scris intr-un mod usor de inteles, in timp ce 30% au declarat ca au intalnit termeni financiari pe care nu i-au inteles, ori nu au inteles nimic, ori ar fi avut nevoie de un consultant pentru a intelege.
15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul din alte motive: se grabeau sau li se parea inutil, pentru ca oricum nu puteau modifica nimic.
Potrivit aceluiasi studiu, doar 6,5% dintre respondenti stiu ce inseamna DAE (dobanda anuala efectiva). Aproape 34% dau alte explicatii decat costul total al imprumutului, iar aproape 60% nu au nicio idee despre acest termen. Concluzia studiului este ca, de fapt, peste 90% dintre romani nu inteleg termenul DAE.
Studiul a evaluat si comportamentul de plata. Conform rezultatelor sondajului, 86,2% declara ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, 6,4% au intarziat doar o data si doar 4% de mai multe ori.
Intrebati daca ar putea sa stranga de urgenta zece milioane de lei fara sa apeleze la un imprumut, 76% au spus ca nu s-ar descurca.
Acelasi studiu a aratat ca 46% dintre cei chestionati nu isi pot permite sa plateasca niciun fel de rata, in timp ce doar 8% si-ar permite sa plateasca o rata de peste 350 de lei si 6% ar putea plati sub 20 de lei lunar.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.237 de persoane din 100 de localitati, cu o structura dupa sex de 48,4% barbati si 51,6% femei. Structura dupa varsta este urmatoarea: 23% dintre intervievati aveau intre 18-29 de ani, 25% intre 30-44 de ani, 24,6% intre 45-59 de ani si 26,6% 60 de ani si peste. Marja de eroare a studiului este de +2,8%.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Ca sa intelegi contractul nu e nevoie sa sti ce inseamna DAE?
Si auzi apoi ca un director de banca de la noi cistiga sute de mii de euro pe an......ca vorba aia, il duce capu...nu?
Poate imi explica si mie un expert la ce e folositor DAE, si de ce ar trebui sa stie lumea despre DAE ?