BNR pune frina creditarii: doar veniturile declarate la Fisc se iau in calcul, iar bancile vor fi obligate sa faca analize de stress
Potrivit aceluiasi proiect al BNR, bancile ar putea lua in calcul venituri care depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate la Fisc in anul anterior numai daca clientii pot dovedi ca acestea au "caracter de continuitate".
"Dispozitiile nu se aplica in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale", se mai arata in proiectul BNR.
Aceasta masura administrativa a BNR a fost precedata de cresteri succesive ale dobinzii-cheie, pe fondul cresterii inflatiei.
Astfel, Banca Nationala a Romaniei a majorat in iunie, pentru a sasea oara consecutiv in ultimele noua luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25% , pana la 10%. Dobanda-cheie a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din august 2005 pana in prezent.
Analize de stress
In plus, Banca Nationala mai introduce un element care sa ingreuneze acordarea de credite: analiza de tip "stress test" pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile.
Aceste analize se vor realiza pe baza informatiilor aferente unei perioade de minimum 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de banca in aceasta perioada.
Potrivit site-ului BNR, proiectul este in dezbatere publica pina la 16 iulie. Bancile si celelalte institutii financiare vor fi obligate sa puna in aplicare noile prevederi in cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare.
Dupa avertismente, BNR trece la masuri dure
Noile propuneri ale BNR au ca scop incetinirea creditarii, in conditiile in care guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia tot mai des ca bancile acorda prea usor credite catre populatie.
Bancile comerciale si Banca Centrala au viziuni diferite fata de riscurile creditarii pentru ca scopurile lor difera, declara Isarescu in urma cu doua saptamini. "Le transmitem bancilor comerciale ca trebuie sa termine cu creditele date cu buletinul si sa le explice clientilor riscurile la care se supun daca iau credite in valuta. Dincolo de reclamele la TV, care sunt sigur ca se vor imputina si care reprezinta doar partea placuta a creditarii, bancile isi urmaresc scopul de a obtine profit", a explicat Isarescu.
* Citeste si: Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si riscanta
Inflatia creste la nivel record, piata asteapta inasprirea creditarii

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Daca BNR nu face, de ce nu face?
Daca face, de ce face?
Care este adevarul?
BNR ia destul de tarziu aceasta masura. Ma tem ca este prea tarziu.
Oricum se vor gasi neciopliti precum dumneata sa spuna "plastic" ce stie sau nu stie BNR sa faca ...
Lipsa vadita a celor 7 ani de-acasa!
Rusine!
PS : banuiesc ca nu stii ce inseamna sa faci imprumut la banca ca sa iti poti achita datoriile la casa , sa nu te trezesti ca vine electrica sau radet si il scoate la vanzare, vezi tu nu toata lumea e bogata ca tine
Cica pe vremea aia lumea suferea ca erau (cateodata) cozi la paine, ca nu se gasea niciodata somon-fume, caviar si sampanie frantuzeasca la alimentara din colt, ca nu avea 40 de canale TV care sa toarne dejectii 24 ore din 24, etc, etc.
Dulce ca mierea... pardon, ca fierea e KAPITALISMU' asta, marius, tata!
ptr vivian: mai lasa frustrarile, capitalismul e ptr oameni care se pot ridica nu ptr nulitati care nu-si cunosc valoarea si nu o respecta pe a celorlati. fuguta in corea de nord. acolo ai casa si radacini. baga! cunosc tipi care, dincolo de calificare, au asteptat 25 de ani o repartitie la un apartament ca nu pupau curu' care trebuie. concediul era sfant: joia la restaurant aveau friptura, miercurea fasole cu ciolan samd. cozile "rare" nu erau la paine, secatura. erau la tot ce-ti putea intra in gura. alimentara de la amzei avea doar cutii vietnameze cu creveti. asa ca, nu vreau sa o lungesc, nu mai minti! sunt oameni nascuti dupa '89 si poate te cred. iti doresc sa ai parte rpd de viza rpdc sau aiurea si sa ne uiti pe noi astia care am schimbat sistemul ca tu sa /// verbal aici. nu-ti mai irosi timpul cu noi prostii, iti consumi degeaba viata, cum ziceam, ai o repartitie de la raul castro. si un job calificat: securist.
Dar ca sa-ti raspund, nu am omis, asta-i un dat. Un dat e si coruptia. Un dat e si faptul ca soarele rasare dimineata. Ca doar nu trebuie sa vin eu cu propuneri. Dar nici nu trebe sa ne aruncam frustrarile pe aici. E limpede motivatia bancilor si a BNR-ului. Si, da, e adevarat: comisioanele sunt mari, produsele financiare sunt putine, suntem furati. Mai exact bancile isi maximizeaza profiturile pe seama clientilor. De ce? Incompetenta, productivitate mica, riscuri mari date de mersul economiei, o concurenta insuficienta, multe alte motive. Dar nu asta era problema mea (desi am si eu astfel de piedici in goana dupa bani). Ignoranta celor care posteaza ma enerveaza. Sa vorbim ca sa ne auzim. Nu trebuie sa ne mire ceea ce auzim si vedem la teveu. Sau ca nu-s ce leguma iese a treia oara primar. Sau ca... de ce nu? bancile ne fura... ;)
- nu primeai automat locuinta (chestia asta se intampla pana pe la inceputul anilor 80)
- tinerii casatoriti nu mai achitau taxa pe celibat
- concediul nu era sfant, se duceau la mare si la munte in special cei de la oras, cei de la tara ramaneau sa munceasca pamantul (cam 10% din tarani vazusera marea pana in 89)
- cozi la paine incepand din 85 erau tot timpul
- somon-fume, caviar si sampanie frantuzeasca se gaseau, dar la casa de comenzi de unde cumparau, din cauza preturilor, numai stabii de la partid ... suna cumva cunoscut faptul ca unii isi permit niste chestii si altii nu?!?
- aveai doar 2 ore de dejectii, imediat ce venea lumina
Copiilor ai caror parinti au murit de foame si oboseala la Canal sau torturati in detentie sa le spui tu ca a fost mai bine in comunism
Cand gaseai portocale si banane de Craciun si cand ti se daraman casa peste noapte ca asa gandea tov-ul.
In concluzie... du-te frate in Coreea de Nord
Dar cum dvs ati strigat la nici un an de la revolutie "moarte intelectualilor", vi s-a implinit proverbul "cine sapa groapa altuia cade singur in ea".
PS: Copilul acela de 3 ani eram eu - daca nu v-ati prins. Cu febra mare, stand la coada doua ore la Piata Amzei, cu mama si cu tata. Iar cand am ajuns in fata vanzatorul a spus "copilul nu e cap de locuitor si nu primeste carne".
Apropo: ce viziune aveti asupra internetului si telefoniei mobile in epoca de aur ? Cum ar fi aratat ele daca ar fi persistat comunismul ?
nu erau numai intelectualii acea patura sociala, asa cum nici astazi aceasta problema nu este rezolvata...
vivian a exagerat un pic, dar nici cu tine nu-mi e rusine... nu regret acele vremuri, dar trebuie sa recunoastem ca in unele probleme au avut solutii mult mai bune... asa cum oamenii nu pot sta fara credite, nici tara nu putea sta... asta a fost una din cele mai mari greseli, mai ales dupa achitarea datoriei.... asta cu mancarea...
cu intelectualii... s-au descurcat f bine, care erau intelectuali... ca in ziua de azi nu prea mai vezi asa ceva, sau poate sunt eu mai exigent...
capitalismul a rezolvat toate acele probleme care erau deficitare in comunism?
sa nu-mi raspundeti cu tampenii de genul ca acum suntem liberi, ca s-au creat conditii pentru toti de afirmare, ca se face o selectie dupa intelighenta si... suntem satui de vorbarie
erau cateodata cozi la paine? asta era problema?
cu riscul de a ma repeta: maestre, esti cretin sau cretin amnezic.
.... pentru ca vin vremuri foarte grele si cei cu imprumuturi o vor duce foarte rau, la fel si bancile.
Termina cu bazaconiile
de unde ai inteles tu ca eu cred ca BNR trebuie sa vegheze la bunastarea bancilor nu stiu.
asta e ultimul raspuns pe care-l primesti, viata m-a invatat sa nu ma cert cu neinstruitii ca ma confunda lumea cu ei
dar nu impotriva populatiei ci impotriva masurilor abuzive de la baci! Care fac cotracte ridicole si se bazeaza pe lipsa de educatie a maselor, care se trezesc ulterior ca una au crezut si alata platesc si de obiciei dublu!
V-ati intrebat de ce se calca in picioare bancile sa intre in romania chiar si cele mai obscure si neauzite? Pentru ca la noi sistemul si fudulia consumatorilor permit profituri incredibile!
Eu cred ca managerii bancilor inca se prapadesc de ras in avion cand vin spre romanica!
Numai noi consumatorii putem sa obligam institutile bancare sa mai reconsidere ofertele! Dar pana atunci mai trebuie sa ni se intample cateva tunuri gen FNI ca poporul sa inceapa sa gandeasca!
Vai de omul de rand!
Si sa vedeti IFN-urile ce o sa le faca!!!!!
De-asta ii dau negativ, indiferent ce scrie! OK?
Mai studiaza "tehnicile de manipulare a maselor si vei vedea ca un scor de +15 langa acel nick va face MUUUULT mai mult (pe termen lung|) decat orice idee revolutionara emanata aici in legatura cu relatia BNR-credite.
OK?
iar bancile, care practic au risc zero la credite, castiga o gramada de bani din creditarile acestea cu dobanda excesiva.
in primul rand nu ai scazut comisioanele legate de acordarea creditului, pe care BANCA le incaseaza
pe urma nu ai tinut cont de faptul ca pentru a rambursa 10000 de euro din credit, acel debitor a platit bancii cel putin 25000- 30000 euro dobanzi si comisioane lunare
chiar daca creditele sunt date pe o perioada mare, banca isi face analize cel putin lunare, si are grija atat de dobanda cat si de comisioane
ca sa se intample ce zici tu, ar trebui sa pice sistemul bancar, ori asa ceva este greu de crezut, riscul de creditare fiind dispersat atat pe banci cat si pe firmele de asigurari
asa ca ... poti sa-ti iei salariul linistita de la banca
dar bancile s-au transformat in camatarii, si daca in multe tari constituie motorul economiei, nu acelasi lucru se poate spune la noi, cand bancile au fost cele care au falimentat multe firme prin dobanzile dar mai ales clauzele si comisioanele din contractul de credit...multe banci din afara chiar au venit doar pt profiturile uriase...depozitele sunt garantate...
nu-i contest rolul BNR-ului, doar ca trebuie sa folosesca aceesi masura si in cazul bancilor si in cazul clientilor si interventiile sa le faca la timp...
6 luni lucrate...credit. Dupa aia isi baga picioarele in el de job.
Sunt sute de mii de datornici la banci, poate ca nu cu sume foarte mari dar se aduna.
De parca BNR nu ar avea deasupra Parlamentul.
De parca GUVERNUL nu ar avea toate parghiile de control ale economiei si buna-starii oamenilor.
Cand s-au marit pensiile de ce nu ati comentat despre eventuale "inginerii" (fianciare, de imagine, electorale)?
Sunteti acri rau de tot!!! Va dati inteligenti pe hotniuz ...
Vezi, ce rau e ca are oricine dreptul la replica si la opinie? Nici nu mai e nevoie sa gandesti!
In al doilea rand, doresc sa-i readuc aminte lui M.I. ca suntem in anul 2008 si ca BNR trebuie sa fie din ce in ce mai absent pe piata bancara. Numai o gandire comunista poate crede ca trebuie sa "educi" cu forta consumatorul! Sa interzica naibii si cola, tigarile, margarina si costita de porc afumata!
Fie prin cresterea/scaderea dobanzilor de referinta fie prin alte mijloace.
Esti un roman prost, proprietatea bancilor, dar poate restul care nu vrem sa fim sclavii bancilor avem numai de suferit de pe urma retarzilor si snobilor ca tine datorita inflatiei create de spirala creditarii.
BNR face un mare bine cretinilor ca tine ca altfel in 2-3 ani (cand o sa se imputa rau de tot treaba) te scoteau bancile in strada si iti luau masina (luate pe credit sperand ca le platesc nepotii)!
Daca lumea ar intelege sa ia imprumuturi de la banca in scopul de a investii intr-o afacere profitabila, atunci ar fi OK.
Din pacate in Romania se iau imprumuturi pentru a plati intretinerea, a cumpara masina de spalat, aspirator, televizor si alte bazaconii de care nu are nimeni neaparata nevoie. Dupa care vin sa planga pe forum si sa-l injure pe Isarescu. Tara de cretini!
Adaos comercial mediu la orice produs din Romania=30%.
Impozite si taxe platite la stat de catre banci-integral, la alte societati comerciale-???
Orice banca este o afacere, ca oricare alta. Este normal ca o banca sa-si faca profit pentru a plati taxe, impozite si mii de Biruri la BNR (care apropo, este si ea pe profit...).
Orice economie de piata se bazeaza pe sistemul bancar. BNR-ul incearca in acest moment sa limiteze la maxim creditele, avand in vedere ca oricum suntem mult sub media UE-aceeasi politica proasta intretinuta de "nemuritorul" Isarescu...
fiecare trebuie sa aiba dupa cat face. nu ti-a placut scoala si nu poti fi altceva decat un maturator in supermarket, primesti cat un maturator. ai pierdut noptile invatand si muncesti 10-12 ore pe zi, de multe ori 7 zile din 7, primesti mai mult decat un maturator.
da' ce-s eu, porcu' din poiata de trebuie sa ma tina cineva in frau? n-am si eu minte? nu judec? de ce e altul mai bun decat mine si trebuie sa judece in locul meu? ma tin in frau cat vreau si cand vreau si la ce vreau. sa nu vina cineva sa-mi faca mie viata.
sa va ia naiba de nostalgici. nu va duce mintea sa va faceti o viata mai buna si atunci ati prefera sa capusati pe altii. sa produca doar unii, dar sa aiba toti la fel. va scuip in ochi, dobitocilor.
Uitati-va in jur: toata lumea consuma, la mall sau la supermarket parca e manifestatie. Da' cat se produce in ziua de azi in Romania? Si daca se produce, cat din ceea ce se produce nu este decat o exploatare salbatica a resurselor naturale (chiar si constructiile aste excesive care au lasat locuitorii oraselor aproape fara urma de verdeata si distrug urmele istoriei)? Deci ne indatoram, consumam si nu prea producem. Asta nu duce decat la inflatie, la distrugerea mediului si la saracirea populatiei.
Cineva socotea mai sus ca banca pierde in cazul in care cel care ia creditul nu poate sa plateasca si casa pe care a cumparat-o scade la 50% din valoare. Da, dar cei 50000 pe care banca nu-i mai incaseaza sunt banii deponentilor, nu a actionarilor bancii. Asa ca riscul crescut al creditelor e pe pielea altora, managerii bancilor isi iau salarii enorme si prime la fel din comisioane si dobanzi, dar riscul afecteaza tot populatia care-si tine banii in banca.
Ai salariu de 1500 Euro pe luna si nu-ti da nimeni (ce sa mai zic de banca prin care iti iei salariu, Raiffeisen) un amarat de 2000 Euro?
Minti de ingheata apele in plina vara!!!
Dezinformezi pe forum.
Lasa-ti numarul de telefon si vezi daca nu te suna 10 ofiteri de credite pentru a ti-l da pana vineri ....
Sa nu vorbim despre faptul ca unul de castiga 1500 EUR/luna (sper ca nu era pe an), n-ar trebui sa aiba nevoie sa-si credit pentru a pleca in concediu. Daca totusi este cazul atunci mai bine te intinzi cat iti ajunge plapuma si stai acasa, pleci la anul daca esti in stare sa pui deoparte destui bani pentru vacanta.
Sa nu vorbim despre faptul ca unul de castiga 1500 EUR/luna (sper ca nu era pe an), n-ar trebui sa aiba nevoie sa-si credit pentru a pleca in concediu. Daca totusi este cazul atunci mai bine te intinzi cat iti ajunge plapuma si stai acasa, pleci la anul daca esti in stare sa pui deoparte destui bani pentru vacanta.
Tu ai putea lua 4500E fara probleme.
Asta in caz ca nu ai gresit salariul (ai adaugat vreun zero din gresala la salariu?).
Si cum va verifica acum banca daca eu am declarat sau nu la fisc veniturile alea, cand temrenul de declarare e in mai pentru anul anterior?
Aud? Vor lua in calcul vneiturile de acum 2 ani, de fapt, cae au mai putina relevanta decat alea de acum, chiar daca nu sunt declarate la Fisc.
Adicatelea, ceri un credit in aprilie 2009. OK, declari la banca veniturile pe care le-ai declarat si la Fisc, adica alea declarate la Fisc in 2008, adica alea din 2007!!!!
Aia de sunt PFA, mai al naibii, ca isi declara veniturile ESTIMATE, trimestrial... si se reglementeaza periodic... he, he, he!!
Aia cu veniturile din chirii le declara la fisc, daca vor, dar pot sa nu le mai declare intre doua inchirieri - cand oricum nu au ce sa mai declare, nu-i asa?!!
Si cum e aia cu 10% mai mult decat cele declarate? Cand se poate si cand nu?
In ce consta "caracterul de continuitate"? Inchirierea casei de vacanta e "continua" sau nu?
Inca niste tembelisme neverificabile, de altfel boala cunoscuta in reglementarile romanesti pe care le tot vad: suna bine pe hartie, dar sunt imposibil de aplicat.
Partea proasta e ca astfel de prevederi tembele genereaza coruptie.
Ce naiba, nu e mai simplu sa maresti dobanda cheie si sa tai cheltuielile guvernamentale pana la o limita de bun-simt?
De ce Banca Nationala trebuie sa aiba grija de toti inconstientii care se imprumuta ca fraierii mult peste capacitate si in conditii de risc absolut cumplite,
.... precum si de toate bancile de tot rasul, in special alea de venira cu morga Vestului ca vor face si vor drege pe la noi, dupa care au schimbat firma, directorul si culoarea antetului....
Cum se face ca de la Turco-Romana incaoce nici o banca nu a mai dat faliment?
Ai auzit de impozitare la norma de venit? De exemplu, pt "servicii informatice", norma in Iasi este de vreo 4000-5000 EUR/an (echivalentul in lei, desigur). Fiscul iti cere impozitele numai pt aceasta norma. Daca faci peste norma atunci e profitul tau, daca nu, e pierderea ta.
o fi mai bun sistemul asta , dar nu cu oameni ca tine!