Romania isi mentine intentia de a adopta moneda euro in 2014, cu conditia sa reuseasca reducerea inflatiei si a deficitului de cont curent, a declarat luni, pentru AFP, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

"Adoptarea euro in 2014 este posibila in continuare, important este sa progresam pe calea reducerii inflatiei, in paralel cu scaderea deficitului de cont curent", a spus Isarescu.

Potrivit guvernatorului, dupa ce a revizuit in sus, in august, previziunea pentru inflatie de la de 6% la 6,6%, BNR ar putea revizui in scadere acest indicator, care s-a cifrat in iulie la un nivel record, anualizat, de 9,04%.

"La sfarsitul anului, am putea avea surpriza placuta de a vedea inflatia scazand inspre 6%", a estimat Isarescu, subliniind ca revizuirea la 6,6% a aparut in momentul in care barilul de petrol se afla la un nivel record de 140 de dolari.

Pentru a intra in zona euro, o tara aspiranta trebuie sa respecte cinci criterii de convergenta, dintre care cele mai importante sunt o inflatie tinuta sub control si o disciplina stricta a cheltuielilor publice.