UPDATE: HPE a anuntat, luni dimineata, intr-un comunicat de presa, ca este recunoscatoare celor care au contribuit la salvarea sa, astfel incat acum poate sa-si continue operatiunile.

"Solutia gasita garanteaza stabilitatea grupului HRE care va dispune de suficiente lichiditati pentru a-si continua activitatea, in pofida crizei financiare", a declarat seful grupului, Georg Funke.

Lovita in plin de criza financiara mondiala, Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana, a decis duminica seara sa garanteze in totalitate depozitele de economii ale populatiei, valoarea acestor garantii ridicandu-se la aproximativ 570 de

miliarde de euro, scrie cotidianul economic Handelsblatt citat de AFP.

"Cetatenii nu au motiv sa intre in panica si sa-si scoata maine (n.r. luni) banii din banci", a declarat ministrul finantelor, Peer Steinbruck, la canalul public de televiziune ZDF.

"Nu vom permite ca situatia critica a unei institutii bancare sa provoace o criza in tot sistemul", a declarat cancelarul Angela Merkel citata de AFP. "Le spunem deponentilor ca plasamentele lor sunt in siguranta. Guvernul garanteaza acest lucru", a adaugat Merkel.

Pana acum, executivul condus de Angela Merkel s-a opus vehement unui plan de salvare a sistemului bancar precum cel adoptat in SUA.

Totodata, in incercarea de a preveni raspandirea crizei in intregul sistem financiar, guvernul de la Berlin isi intensifica eforturile de salvare a uneia dintre cele mai mari banci de credite ipotecare din Germania, Hypo Real Estate (HPE).

Astfel, Ministerul german de Finante a confirmat ca sectorul financiar privat din Germania a ajuns la un acord in ceea ce priveste injectarea a 15 miliarde de euro pentru salvarea Hypo Real Estate, scrie Reuters.

Decizia vine dupa ce a esuat planul de salvare a companiei, in valoare de 35 de miliarde de euro, din cauza ca bancile private au refuzat sa contribuie cu cota parte de circa 8 miliarde de euro ce le revenea.

Pierderile HPE ajung la peste 100 de miliarde de euro.