Rata anuala a inflatiei s-a temperat in septembrie, pana la 7,3%, insa alimentele, serviciile si marfurile nealimentare au continuat sa se scumpeasca, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Analistii se asteptau ca avansul inflatiei sa sa tempereze in septembrie pana la un nivel cuprins intre 7% si 7,3%, de la 8,02% in luna precedenta.

In septembrie, tarifele la servicii si alimente s-au scumpit cu cate 0,6%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,2%.

Cresterea preturilor la produsele alimentare a fost cauzata de scumpirea oualelor cu 8,29%, branzei 2,47% si a laptelui de vaca cu 2,25%.

Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost la autoturisme si piese de schimb (1,79%) si carti, ziare, reviste (0,86%), iar dintre servicii, tarifele la transportul aerian (2,94%), apa, canal, salubritate (1,73%) si cele la transportul urban (1,64%) au inregistrat cele mai mari cresteri. Preturile la energie electrica, termica si gaze au ramas nemodificate fata de luna precedenta, in timp ce preturile la combustibili au scazut cu 0,04%.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat, la inceputul lunii iulie, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.