Am urmarit si eu discursul foarte binevenit al Guvernatorului. Am spus de mai multe ori ca trebuia sa intervina inca de acum o luna, cand zvonurile incepusera sa circule. Problema e alta. Ma asteptam insa la un ton mai nuantat al discursului. Ma asteptam ca domnul Isarescu sa spuna ca, indiferent de cat de solida e o banca, un zvon o poate dobori. Ma mai asteptam sa admita ca bancile nu sunt prin ele insele o afacere, cat prin banii pe care ii au la dispozitie. Ori, in conditiile in care acesti bani se imputineaza, exista anumite riscuri. Economia incetineste, iar asta nu are cum sa nu se reflecte si asupra bancilor. In plin Iad financiar nu poti sa declari ca tu gestionezi Raiul.

Pe urma, acum cateva zile, Vosganian a declarat (citat de agentiile de presa), ca bancile mama deja au retras bani din subsidiarele locale. Pana ieri, nimeni nu l-a contrazis. ZF publica pe pag intai ca cei din BNR stau cu ochii pe liniile de finantare ale bancilor, in special in ipoteza retragerii acestora inainte de scadenta. Nimeni din BNR nu a venit sa spune “Stati domnilor ca e o tampenie asta”.

Ma mai asteptam din partea domnului Guvernator sa spuna ca de`acum, unele banci vor trebui sa isi reduca din costuri, sa isi adapteze spreadurile de dobanda si sa isi ajusteze flexibil activitatea, la noile conditii din piata.

E bine ca raspandacii vor fi pedepsiti, fara indoiala. Dar este aberant sa dai o lege pentru cei care denigreaza sistemul bancar, asa cum intentioneaza ABR, sprijinita de BNR. Pai falimentele de pana acum nu credeti ca au denigrat suficient sistemul bancar, domnule Guvernator? Nu le mai insir acum, ca nu e locul si nici momentul. Dobanzile si comisioanele ascunse nu l`au denigrat si ele, domnule Isarescu? Amenzile date de ANPC bancilor nu ar trebui sa faca din ANPC cel mai tare denigrator din lume? Chiar, cum si-a permis domnule Isarescu, ca o nenorocita de agentie sa dea amenzi unei Banci? Pe ce lume traim?

Va asigur ca daca clientii ar putea da amenzi bancilor, nu stiu cate ar mai rezista in piata.

In fine, ma mai asteptam din partea domnului Guvernator si la alte nuante, dar asupra lor, putin mai tarziu.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.